Putin: Rusko je připraveno pomoci v situaci s migranty

zprávy

Pokud něco závisí na Rusku při řešení situace s migranty, která se vyvinula na hranici Běloruska a EU, tak je připraveno pomoci. Oznámil to prezident Ruské federace Vladimir Putin ve vysílání televizního kanálu „Rusko-1“ .

Putin: Rusko je připraveno pomoci v situaci s migranty
Z rozhovoru
15. listopadu 2021 - 03:20

„Když slyšíme prohlášení nebo obvinění proti nám, chci všem říct: řešte své vnitřní problémy, nikomu nepodsouvejte své vlastní otázky, které podléhají řešení vašim oddělením příslušného směru. Ale jsme připraveni k tomuto řešení situace přispět všemi možnými způsoby, pokud zde na nás samozřejmě něco bude záležet,“ řekl Putin.

Pane prezidente, na hranici mezi EU a Běloruskem eskaluje napětí. Evropská unie již nasadila armádní jednotky. Navíc budují kontingent. Dvakrát jste mluvil s Angelou Merkelovou a hovořil jste také s Alexandrem Lukašenkem. Proč spolu nemluví přímo, je pravděpodobně také otázka, kterou bych se vás rád zeptal. Co si obecně myslíte o tamním vývoji?

V této souvislosti bych rád připomněl, co již uvedlo naše ministerstvo zahraničí. Neměli bychom zapomínat na kořeny těchto migračních krizí. Bylo to Bělorusko, kdo rozpoutal tyto problémy? Ne, problémy způsobil Západ, evropské země. Tyto problémy mají politický, vojenský a ekonomický rozměr. Vojenské, protože všichni se účastnili operací v Iráku a nyní je mezi migranty mnoho Kurdů z Iráku; také bojovali v Afghánistánu dvacet let, takže Afghánců je tam stále více. Bělorusko s tím nemá nic společného. Migranti se také pohybovali různými cestami. A není divu, že nyní jdou přes Bělorusko, protože, jak mi řekl pan Lukašenko, Bělorusko má se zeměmi původu bezvízová ujednání.

Nejprve přicházejí vojenské a politické příčiny, ale jsou zde také ekonomické faktory: v Evropě jsou pro migranty velmi vysoké sociální výhody, skutečně velmi vysoké. Řekněme, že při vysoké nezaměstnanosti dobrý pracovník na Blízkém východě, včetně zemí produkujících ropu, i když je zaměstnán v ropném průmyslu, vydělává zlomek sociálních dávek, které dostávají nepracující migranti, například v Německé spolkové republice. Je přirozené, že tam lidé míří. Proč by měli pracovat v turbulentních podmínkách, když se nedodržují základní bezpečnostní pravidla, když mohou žít nečinně se svými rodinami a dostávat dvojnásobek až trojnásobek? Protože se tyto výhody vztahují jak na dospělé, tak na děti, bezplatné vzdělávání a zpravidla bezplatná lékařská péče. Dovolte mi zopakovat, že toto je politika předních evropských národů.

Na druhou stranu jsme však stále slýchali, že humanitární otázky musí mít nejvyšší prioritu. Když však polští pohraničníci a armádní vojáci na bělorusko-polské hranici mlátili potenciální migranty a stříleli přes jejich hlavy bojovými zbraněmi, pouštěli v noci sirény a reflektory na jejich tábory, kde jsou děti a ženy v posledních týdnech těhotenství, to vše se neslučuje s myšlenkami humanismu, které jsou údajně základem všech politik našich západních sousedů.

Přesto stále vycházím z premisy, že je třeba najít řešení, které bude vyhovovat Bělorusku i evropským zemím, včetně Polska, Spolkové republiky a dalších zemí, protože jejich sociální systémy jsou příliš zatěžovány. Je třeba vytvořit podmínky pro zaměstnávání těchto lidí tak či onak a vyřešit problémy mezi stranami, protože, jak mi řekl prezident Lukašenko, problémy s readmisí nebyly vyřešeny, bylo pozastaveno úsilí v takových otázkách, jako je ubytování migrantů, budování táborů pro ně a již brzy.


Doufám, že přímé kontakty mezi vedoucími představiteli Běloruska a vedoucími zeměmi EU pomohou tyto problémy vyřešit. Tohle je za prvé.

Za druhé. Rád bych řekl následující. Chci, aby to všichni věděli. S ničím z toho nemáme absolutně nic společného. Snaží se na nás přenést odpovědnost při sebemenší zámince nebo dokonce bez záminky. Naše letecké společnosti tyto lidi nepřepravují. Není zapojena ani jedna z našich leteckých společností. Mimochodem, prezident Lukašenko mi řekl, že Belavia Airlines také nepřepravují migranty. Využívají charterové lety as bezvízovým stykem tito lidé prostě koupí letenky a přijdou.

Ve skutečnosti existují určité skupiny, které přepravují tyto lidi do evropských zemí, ale tyto skupiny fungují již dlouhou dobu.



Klíčové spojení je v zemích EU. Ti, kteří se tam nacházejí, organizují všechny tyto řetězce. Ať se s nimi vypořádají jejich donucovací a bezpečnostní služby, pokud porušují jejich zákony. Ale mám dojem, že je tam dost těžké s nimi počítat, protože když se podíváme na národní legislativu evropských zemí, tak ty nic neporušují. Někdo žijící v jedné zemi se chce přestěhovat do jiné kvůli svým obavám – bezpečnostním nebo dokonce z ekonomických důvodů.

Pokud dojde k porušení zákona, musí se s těmito skupinami vypořádat donucovací a bezpečnostní služby těchto zemí. A určitě by měli spolupracovat s těmi zeměmi, které migranti překročí, aby se dostali do Evropy, včetně Běloruska. Dovolte mi to znovu zdůraznit: Rusko s tím nemá absolutně nic společného. Nejsme zapojeni do žádných procesů."

(rp,prvnizpravy.cz,tvrosija,foto:arch.)



Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif