Roček: V Afghánistánu pro někoho hrozí katastrofa: Mohl by nastat mír

zprávy

Hysterii proti stažení západních vojáků z Afghánistánu lze chápat jako hysterii z nejistoty: Jakékoliv řešení v Afghánistánu bude špatné. Dosavadní vojenská mise alespoň udržuje provizorní status quo.

Roček: V Afghánistánu pro někoho hrozí katastrofa: Mohl by nastat mír
Fronta na chleba
14. ledna 2019 - 07:20

Lidé jako generál Řehka tuší, že v Afghánistánu nás čeká v malém totéž jako při rozpadu Varšavské smlouvy. Tehdy v 90. letech 20. století skončila studená válka a postupně se rozrůstal chaos až do dnešní podoby, píše v komentáři pro Prvnizpravy.cz František Roček.

Odchod Američanů (a jejich podržtašků z NATO) učiní z Afghánistánu region, kde vše bude možné, a dopředu nelze odhadovat vývoj, jako když končila studená válka.

Nejhorší je, že odchod USA z Afghánistánu bude představovat úžasné vítězství militantního čili nesnášenlivého bigotního islámu. Poskytne to militantnímu islámu křídla.

Co zahájil kdysi Bush mladší a Obama omezil, Trump jenom dokončuje. Jinou možnost, než konečně odejít, Američané po 17 letech nemají.


Čeho se bojí kritici?

Tálibán po odchodu vojáků NATO bude přebírat stále více moci. Podle agentury Reuters na konci roku 2018 měla oficiální vláda pod kontrolou jenom asi 55 % ze 407 okresů, nejméně od roku 2001.

Poroste opět význam místních kmenů, příbuzenských struktur a místních vládců a jejich zájmových skupin. Budou uzavírat účelová spojenectví spíše s Tálibánem než s oficiální vládou, která začíná tahat za kratší konec mocenského provazu.

S tím je spojena tendence dezertovat z afghánských jednotek. Výcvik afghánských vojáků a policistů snaživými vojáky NATO v podstatě připravuje kádr pro budoucí protálibánské jednotky a islamisticky zaměřenou bezpečnostní administrativu. Začíná i politická dezerce, již se objevily návrhy na zapojení džihádistů (Tálibánců) do afghánské politiky.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif