Rusko raketovými údery na Charkov a další města „změkčuje bojiště“

zprávy

Rusové za posledních 24 hodin udělali velký postup na severozápad od Očeretina – směrem na Novoaleksandrovku, píše se na ukrajinském webu Strana..

Rusko raketovými údery na Charkov a další města „změkčuje bojiště“
Ilustrační foto
30. dubna 2024 - 03:20

Soudě podle mapy se jedná o pohyb směrem k dálnici Konstantinovka - Pokrovsk, což je mimo jiné největší silnice vedoucí z „pevniny“ do Časov Jar.



Stále však nelze přesně říci, kam hodlá Ruská federace dále postupovat z Očeretina, které je přibližně z 80 % obsazeno.

Jižně od Očeretina oznámilo ruské ministerstvo obrany dobytí vesnice Semenovka (o které dříve psaly ukrajinské a ruské veřejné stránky). Ještě dále na jih postupovala ruská armáda ve vesnici Netajlovo od Pervomajského.

Poblíž Časov Jaru, o kterém jsme se již zmínili, začali Rusové útočit pomocí tanků, které jsou opláštěny plechy a chráněny instalacemi elektronického boje proti dronům.

Dříve byly spatřeny v jiných směrech, zejména u Krasnogorovky. Video zveřejnili ukrajinští novináři.

Ukrajinští vojáci umístění v Časově Jaru popisují důsledky dobytí města.

Ruské federaci se tak otevře cesta k útoku na Konstantinovku, řekl zástupce velitele praporu 5. samostatné útočné brigády Michail Onufer.

Po obsazení této výšky z ní bude moci nepřítel pracovat, přitáhne své protiletadlové systémy blíž, bude moci maskovat zařízení mezi domy, budou tam výškové budovy a my naopak  budeme nuceni stáhnout naše palebné zbraně, a stane se pro ně startovací čárou pro útok na Konstantinovku, je to tam vlastně přímo…“ řekl Onufer.

Pokud bude Časov Jar obsazen, začnou „příští polní bitvy, poziční válka od vesnice k vesnici“.

„A pro nás bude velmi obtížné prosadit se ve vesnicích, protože zde nejsou žádné průmyslové podniky, žádný Azovstal, žádné továrny, kde bychom mohli držet obranu po dlouhou dobu," poznamenal Onufer.

Rusové podle jeho slov „velmi rychle kopou a vyrábějí inženýrské vybavení pro pozice“. Proto bude těžké je vyřadit ze ztracených osad a při útocích jsou ztráty vždy vyšší.


Ukrajinské zdroje říkají západnímu tisku, že Rusko připravuje velkou ofenzívu do začátku léta. Zdroje z hlavního ředitelství zpravodajských služeb o tom informovaly Financial Times.

Ruská federace podle nich v očekávání této operace zahajuje raketové údery na Charkov a další strategicky důležitá města, čímž „změkčuje bojiště“.

Zdroj Bildu z ukrajinských ozbrojených sil uvedl, že se obává útoku na Charkov za účasti 20-40 tisíc ruských vojáků. „Pak se budeme muset rozhodnout, zda chceme bránit sever, nebo východ. Obojí je nemožné," řekl.

Další ukrajinský voják také publikaci řekl, že považuje Charkov za nejpravděpodobnější cíl nadcházející ruské ofenzívy.

Americký institut pro studium války věří, že „dobře vybavené ukrajinské síly by pravděpodobně mohly zabránit ruskému postupu“.

„O dva roky později Rusové pochopili, jak efektivně využít své síly k útočným operacím, nyní je na frontu často shazováno nespočet bomb – ne jako dříve na  několik bezvýznamných hangárů, ale na každou budovu, kterou držíme,“ komentoval situaci pro Bild ukrajinský důstojník.

Podle něj ukrajinské ozbrojené síly „nemohou nic dělat“ bez munice a raket pro systémy protivzdušné obrany. Ukrajinská armáda přitom nyní staví kilometry protitankových překážek – nejen na jihu země, ale také podél hranic s Bělgorodskou, Kurskou a Brjanskou oblastí.

Připomeňme, že ukrajinské úřady opakovaně prohlásily, že nevidí žádné známky toho, že by se Ruská federace připravovala na útok na Charkov.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?