Rozlučková cesta Merkelové do Moskvy a Kyjeva nepřinesla nic

zprávy

V neděli, 22. srpna, navštívila Ukrajinu německá kancléřka Angela Merkelová Kyjev. Dva dny předtím navštívila Rusko.

Rozlučková cesta Merkelové do Moskvy a Kyjeva nepřinesla nic
Angela Merkelová a Vladimir Zelenskij
23. srpna 2021 - 03:20

Existují dva klíčové problémy - „Nord Stream -2“ a pokrok v Donbasu.

Merkelová jako jedna z autorů Minských dohod se touto cestou pokusila uzavřít alespoň nějaký restart na Donbasu.

Jak skončilo setkání mezi Merkelovou a Putinem

Dva dny před svou návštěvou Kyjeva navštívila německá kancléřka na rozloučenou Moskvu. Hlavním tématem diskuse se stala Ukrajina, další témata byla celkem  rutinní.

Pokud jde o plyn, cíle stran byly následující.
  1. Merkelová lobbovala za prodloužení tranzitní smlouvy s Ukrajinou po roce 2024 - až skončí současná dohoda. To je součástí závazků Německa po dokončení Nord Stream 2 - jsou zaznamenány v memorandu s americkým prezidentem Bidenem.
  2. Putin řekl, že není proti prodloužení smlouvy s Ukrajinou. Udělá to však pouze v případě, že Evropa může zaručit nárůst nákupů plynu. Jinak proč platit Ukrajincům za tranzit, když lze palivo čerpat přímo přes Nord Stream-2?
To znamená, že v tomto případě Německo dostalo od Ruska jednoznačné odmítnutí. Alespoň soudě podle toho, co prezident a kancléřka řekli na briefingu.

Evropané samozřejmě nechtějí dávat Moskvě dlouhodobé závazky na nákup plynu: není známo, jaká bude situace na trhu. A bylo by prospěšné, kdyby Gazprom přesto dodával plyn přes Kyjev - a vznikly by náklady na principu „pump or pay“. Finanční podpora ukrajinského rozpočtu.

Což si samozřejmě Kreml nepřeje. A požadují záruky za zvýšení nákupů plynu.  

Nejde samozřejmě o selhání jednání, ale pouze o jejich začátek. Faktem ale zůstává: Angela Merkelová odjela do Kyjeva zatím s prázdnou.


Téma Donbasu neznělo tak extenzivně. Sólistou byl hlavně Putin. Kritizoval návrh zákona o přechodném období, který ukrajinská vláda představila Radě.
 
„Dnes jsem informoval paní spolkovou kancléřku, že vláda Ukrajiny předložila další návrh zákona. A pokud bude tento zákon přijat - přečtěte si návrh prosím, toto není tajný dokument, určitě visí na webových stránkách, - to bude znamenat skutečné jednostranné stažení Ukrajiny z minského procesu, “řekl Putin.

Tento návrh zákona porušuje řadu ustanovení Minsku-2: ignoruje zvláštní status Donbasu, ruší amnestii v „DPR“ a „LPR“, zavádí ukrajinizaci na osvobozených územích atd.

Prohlášení ruského prezidenta k návrhu zákona vypadá jako „červená čára“, po které bude další vypořádání Minských dohod v Normandském formátu nemožné.

S touto zprávou od Putina odjela Angela Merkelová do Kyjeva.



Co řekli Zelenskij a Merkelová. Klíčové zprávy

Soudě podle zpráv na webových stránkách prezidenta Ukrajiny Zelenskij a Merkelová hovořili asi hodinu, než vyrazili k novinářům. To není mnoho - ale po briefingu se chystali znovu o něčem mluvit.

Zelenskij si vzal slovo jako první a řekl, že prioritním tématem jednání byl Donbas. Základem mírového plánu by měly být „klastry“ a „pařížská agenda“ (zjevně mluvíme o rozhodnutích pařížského summitu 2019). O Steinmeierově vzorci neřekl nic. Zmínil však, že je nutná výměna vězňů.

Na Nord Stream 2 zopakoval ukrajinský prezident svou tezi, že jde o energetickou zbraň. A slíbil, že Ukrajina se připojí k „evropskému zelenému kurzu“ - to bylo řečeno v memorandu Bidena a Merkelové o „SP -2“.

Na briefingu zazní několikrát téma „zelené energie“. Mezitím si vzala Merkelová úvodní slovo. Začala položením květin u památníku věčné slávy v Kyjevě (stejně zahájila svou návštěvu Ruska).

Poté kancléřka řekla, že německý ministr zahraničí nepoletí na summit krymské platformy. Přijede ministr hospodářství a energetiky. Toto je jasné snížení postavení zástupce na summitu. Ale důležitá náhrada z pohledu hlavního tématu ukrajinsko-německých vztahů - plynu.

Mimochodem, USA se také poslední den rozhodly vyslat ministra energetiky na „krymskou platformu“. To znamená, že tento summit bude jednoduše příležitostí k diskusi o mnohem naléhavějších otázkách, plynu.

Sama Merkelová navíc v této záležitosti neřekla nic dobrého. Z jejích slov vyplývá, že:
  • s Putinem zatím nejsou uzavřeny žádné dohody o tranzitní smlouvě
  • kompenzace Ukrajině za „Nord Stream-2“ zatím přislíbena nebyla
  • Ukrajina se musí připravit na to, že plynu bude méně, proto je nutné rozvíjet „zelenou“ výrobu energie a vodíku

To znamená, že to vše je stále otázkou budoucích, nikoli současných jednání. Což potvrdil Zelenskij.

Podle něj byla s Merkelovou projednávána dohoda o prodloužení tranzitu po roce 2024, ale zatím byly slyšet „běžné věci“. Prezident doufá, že bude vědět více po rozhovorech s americkými a německými ministry energetiky během krymské platformy.

Přitom Zelenskij zjevně nebyl nadšen tématem „zelené“ energie. Vložil poznámku, že se jedná o dlouhodobou práci a Nord Stream 2 začne fungovat hned.

Merkelová také zmínila formát Normandie. „Tady není pokrok, bohužel," řekla kancléřka. Věří, že k vypracování agendy je zapotřebí summit. Připomeňme, že Rusko bylo proti takovému setkání, dokud nebudou provedena rozhodnutí pařížského summitu.

Merkelová také neřekla nic o Steinmeierově vzorci.

Merkelová označila Rusko za stranu konfliktu na Donbasu, proto „je správné, že Ukrajina odmítá jednat se zástupci separatistů“. „Točíme se kolem tohoto problému," řekla.

Všimněte si, že Moskva se nepovažuje za stranu konfliktu.

Jak skončila návštěvaí Merkelové? Hlavní závěry z dnešního setkání Zelenského a Merkelové v Kyjevě.
  1. Neexistují žádné záruky tranzitu plynu přes Ukrajinu po roce 2024. Merkelová varovala, že tok plynu přes Ukrajinu se může snížit. A poradila Zelenskému, aby se zapojil do „zelené“ energie. A i když Zelenskij nevyjádřil nadšení pro tuto myšlenku, řekl, že Ukrajina se připojuje k iniciativě, kterou podle všeho zahajují Němci i Američané.
  2. Ani po zahájení programu Nord Stream-2 nebylo o náhradách na Ukrajině rozhodnuto. V reakci na přímý dotaz novinářů se Merkelová omluvila, že plynovod ještě nebyl spuštěn, a pokud se ho chystají spustit, tak uvidíme. Ale, jak již bylo zmíněno, toto téma se zjevně stane hlavním na krymské platformě, kam míří ministři energetiky Německa a USA.
  3. V Donbasu zatím není vidět žádný pokrok.
Přestože oba politici nezmínili ani „Steinmeierovu formuli“, Zelenskij naznačil, že je nutné plnit dohody z pařížského summitu - což mimo jiné naznačovalo, že Ukrajina by měla závěry legitimovat.

To znamená, že tento problém byl diskutován s vysokou pravděpodobností za zavřenými dveřmi. A zdá se, že velmi živé - Zelenskij označil Donbas hlavním tématem komunikace s Merkelovou.

Ale zatím jen málo naznačuje vyhlídky na pokrok v této záležitosti.

Obecně lze již říci, že rozlučkové turné Angely Merkelové na Ukrajinu a Rusko proběhlo bez velkého úspěchu ve všech klíčových oblastech. A je na těch, kteří se na podzim v Německu dostanou k moci, aby uvolnili nahromaděné problémy.

(rp,prvnizpravy.cz,strana.news,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?