Merkelová: Milý Vladimíre, toto je moje rozlučková návštěva

zprávy

Jak poznamenala německá politička při setkání s Vladimirem Putinem v Kremlu, nejedná se pouze o rozloučení, ale také o pracovní návštěvu.

Merkelová: Milý Vladimíre, toto je moje rozlučková návštěva
Vladimir Putin a Angela Merkelová
21. srpna 2021 - 04:20

Jejich setkání se konalo v pátek ve Velkém kremelském paláci. Kancléřka přijela do Ruska na pracovní návštěvu.

„Velice vám děkuji, pane prezidente, milý Vladimíre," řekla, „ano, toto je moje rozlučková návštěva, mám z toho velkou radost. Ale, jak bylo správně řečeno, nejen na rozloučenou, ale i na pracovní návštěvu jsem přijela, máme si o čem povídat. “

Merkelová poznamenala, že „před 80 lety Hitlerovo Německo zaútočilo na Sovětský svaz a při této příležitosti, položila věnec k Hrobu neznámého vojína".

„Navzdory skutečnosti, že máme rozdílné názory, si myslím, že je dobré, když spolu mluvíme a hodláme i nadále udržovat kontakt a mluvit spolu," dodala kancléřka.
 
„Jak jsem řekla, máme si o čem povídat, počínaje dvoustrannými vztahy, pak samozřejmě mnoha otázkami mezinárodní agendy. Už jste zmínil konferenci o Libyi, která se konala. Samozřejmě Afghánistán, naše obchodní vztahy, naše spolupráce, zmínili jste Rok Německa v Rusku, který se právě koná,“ pokračovala politička.

Zdůraznila, že „budou hovořit také o problémech občanské společnosti, o neziskových organizacích“.

„Znamená to, že máme čím vyplnit svůj čas, jsem velmi vděčná, že jsem tuto příležitost dostala," řekla Angela Merkelová v úvodu setkání s Vladimirem Putinem.



„Chtěl bych poznamenat, že Německo pro nás zůstává jedním z hlavních partnerů, a to jak v Evropě, tak ve světě obecně, mimo jiné díky vašemu úsilí jako spolkového kancléře během předchozích 16 let. pro nás je po Číně druhým obchodním a ekonomickým partnerem. Navzdory skutečnosti, že v roce 2020 jsme měli poměrně vážný pokles, nyní se obchodní obrat během prvních šesti měsíců téměř zdvojnásobil, “řekl Putin.

Ruský prezident také upozornil na práci rusko-německých dvoustranných mechanismů, skupin a fór, včetně Roku Německa v Rusku věnovaného hospodářskému rozvoji. „Jsme neustále v kontaktu po telefonu,“ dodal.



(rp,prvnizpravy.cz,kremlin,foto:kremlin)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 80%
transparent.gif transparent.gif
Ne 10%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 10%
transparent.gif transparent.gif