Rusko dokončilo testy strašidelného „Zirkonu“!

zprávy

Testy hyperzvukové rakety „Zirkon“ jsou úspěšně dokončeny, informovalo ruské ministerstvo obrany.

Rusko dokončilo testy strašidelného „Zirkonu“!
Ilustrační foto
27. července 2020 - 10:16

„Zkoušky provedené z fregaty „Admirál Gorškov“ potvrdily jedinečné taktické a technické vlastnosti této rakety, pokud jde o dosah a přesnost střelby, jakož i její nadzvukovou rychlost,“ uvedla zpráva.

První zkoušky „Zirkonu“ začaly loni v prosinci. V květnu bylo oznámeno, že během tohoto roku bude komplex testován z povrchových lodí Project 22350 a víceúčelových jaderných ponorek Project 885M.

Podle náměstka ruského ministra obrany Alexeje Krivoručka se plánuje uvedení rakety do provozu v letech 2021–2022.


Hypersonická raketa „Zirkon“ bude mít rychlost devíti Machů (devětkrát převyšuje rychlost zvuku) a dolet přes tisíc kilometrů. Jak bylo uvedeno v rezortu obrany, je určen pro jaderné ponorky projektů 885, 885M, 949AM (tedy i nejnovější atomové ponorky typu „Jasan“), povrchové lodě projektů 22350, 23560, stejně jako přezbrojení křižníku projektu 1144.2 „Admirál Nachimov“. Ruský prezident Vladimir Putin také zmínil vývoj pozemního typu střely „Zirkon“.

Při popisu této střely západní tisk vyjádřil obavy, že i bez jaderné hlavice, bude „Zirkon“ smrtelně nebezpečný pro jakoukoliv flotilu. Jak upozornil americký časopis The National Interest, tyto střely překonávají svojí rychlostí ruský raketový protilodní systém „Onyx“, a budou moci napadat například letadlové lodě.

(kou, prvnizpravy.cz, ria.ru, foto: arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?