Rusko: Prohlášením NATO o neumísťování raket v Evropě nevěříme!

zprávy

Washington udělal vážnou chybu. Zahájením propagandistické kampaně, která byla založena na úmyslné dezinformaci o údajném porušení Ruskem Smlouvy o INF, USA úmyslně vytvořily kolem smlouvy nepřekonatelnou krizi.

Rusko: Prohlášením NATO o neumísťování raket v Evropě nevěříme!
Ilustrační foto
3. srpna 2019 - 04:20

Uvedlo to na svých webových stránka ruské ministerstvo zahraničí.

Ministerstvo uvedlo, že „vypovězení Smlouvy o INF potvrzuje, že USA zahájily likvidaci všech mezinárodních dohod, které jim nejsou z nějakého důvodu vhodné“.

„To vede ke skutečné demontáži stávajícího systému kontroly zbrojení," dodalo ministerstvo zahraničí.

Navíc nejsou prohlášení NATO o nerozmístění raket v Evropě pro Rusko důvěryhodná, zdůraznil ruský náměstek ministra zahraničí Sergej Rjabkov na kanále RT.

„Mohu jen říci, že pečlivě a opatrně sledujeme prohlášení vedení NATO a členů aliance. Nejsme ale přesvědčeni opakovanými prohlášeními představitelů, že NATO nemá v úmyslu nasadit takové rakety, pokud jsou vyvinuty Spojenými státy. My už víme z minulých zkušeností, že se plány  mohou změnit dostatečně rychle a omluvu pro cokoli lze snadno najít v současné problémové politice,“ řekl diplomat.


Předtím v pátek generální tajemník NATO Jens Stoltenberg odmítl myšlenku zavedení moratoria na rozmístění raket středního a dolního doletu a zdůraznil, že v Evropě „nejsou nové rakety USA nebo NATO“.

„Náš návrh je stále na stole. NATO by mělo následovat příklad Ruska a vyhlásit jednostranné moratorium na rozmístění raket středního a krátkého doletu, které byly až dosud zakázány Smlouvou o INF," vyzval ruský diplomat.

Otázka nového závodu ve zbrojení závisí na Spojených státech, Rusko nebude rozmísťovat rakety v oblastech, kde se americké systémy neobjeví, pokračovalj Rjabkov.

„Chci podotknout, že Rusko prokázalo nejvyšší zodpovědnost a vyhlásilo jednostranné moratorium na rozmístění tohoto typu zbraní, pokud a jestli jsou vyvinuty, dokud Spojené státy neudělají podobný krok v jakékoli oblasti světa. Proto je rozhodnutí na USA. Washington se musí rozhodnout kterým směrem půjde,“ dodal Rjabkov.

V pátek vypršela lhůta, po které Spojené státy jednostranně odstoupily od smlouvy INF. Rusko poté následovalo zrcadlově USA.

(kou, prvnizpravy.cz, ria.ru, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif