Saský premiér: S ruskými vakcínami nemám problém

zprávy

Předseda vlády Saska-Anhaltska Reiner Haseloff se vyslovil pro použití ruské vakcíny Sputnik V v Německu.

Saský premiér: S ruskými vakcínami nemám problém
Reiner Haseloff, premiér spolkové země Sasko-Anhaltsko
3. března 2021 - 09:01

„Měli bychom udělat vše pro urychlení očkování v Německu,“ řekl politik CDU novinám mediální skupiny Funke. Vakcína Sputnik V by však nejprve musí být schválena pro použití Evropskou agenturou pro léčivé přípravky; na toto schválení se stále čeká.

„Někdo by měl jednat o možných dodávkách vakcín s Ruskem,“ řekl Haseloff. Ve východním Německu mají s ruskými vakcínami dlouholeté zkušenosti.

„Nemám problém se Sputnikem V. Byl jsem jako dítě  úspěšně očkován proti dětské obrně ruským přípravkem (...) Mohu být kdykoliv  očkován Sputnikem V, nebráním se,“ řekl saský premiér.

V zásadě také nevylučuje povinné očkování. Může to být „téma pro etickou radu“, řekl politik novinářům CDU.

„V NDR  jsme museli být očkováni všichni povinně a přežil jsem to,“ upozorňuje politik na období bývalé Německé demokratické republiky.

Saský premiér nechce být očkován přednostně a veřejně, podle něj by v takové situaci měli politici na sebe myslet jako poslední.

20 zemí s nejvyšším  potvrzeným počtem  hlášených případů COVID -19 včetně vyléčených případů



Rusko již vakcínu Sputnik V schválilo loni v létě, ačkoli do té doby ještě nebyly provedeny důležité testy. Na začátku února zveřejnil lékařský časopis „The Lancet“ údaje o účinnosti vakcíny. Studie publikovaná v prestižním recenzovaném lékařském časopise The Lancet zjistila, že Sputnik V byl téměř 92% účinný a bezpečný proti symptomatickým případům Covid-19 ve velkém měřítku.

„Ruská léčba je srovnatelná s účinností tří vakcín schválených dosud evropským regulátorem: vakcín vyráběných západními farmaceutickými společnostmi AstraZeneca, Moderna a Pfizer-BioNTech," hodnotil The Lancet.

Podle ruských informací je vakcína nyní registrována ve více než 30 zemích.


(rp,prvnizpravy.cz, bild, foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif