Srbsko a Kosovo podepsalo dohodu, ale to není vzájemné uznání…

zprávy

Srbsko a Kosovo uzavřely 27.srpna dohodu o vstupních a výstupních dokladech pro své občany. Oznámil to šéf unijní diplomacie Josep Borrell.

Srbsko a Kosovo podepsalo dohodu, ale to není vzájemné uznání…
Aleksandar Vučić, srbský prezident
28. srpna 2022 - 09:01

„V rámci dialogu s EU Srbsko souhlasilo se zrušením vstupních/výstupních dokladů pro držitele kosovských průkazů totožnosti a Kosovo souhlasilo, že je nezavede pro držitele srbských průkazů totožnosti,“ uvedl Borrell.

Zároveň podle balkanistické publikace byla podmínka Bělehradu, o které dnes ráno hovořil srbský prezident Aleksandar Vučić , kosovská stranou přijata a Evropská unie garantovala, že srbský lid v Kosovu a Metohiji bude moci volně se pohybovat se srbskými občanskými průkazy. Jako odvetné opatření smějí kosovští Albánci předložit dokumenty ve stylu Prištiny u vstupu do středního Srbska.



V bodech správní demarkační čáry bude umístěno oznámení, které zní:
 „Možnost použití průkazů totožnosti vydaných Prištinou je prováděna výhradně z praktických důvodů, aby se ulehčila situace jednotlivců a zajistila se svoboda pohybu v souladu s Dohodou o svobodě pohybu sjednanou v roce 2011. Nelze jej vykládat jako uznání samozvané Republiky Kosovo, není určením konečného statusu Kosova a nelze jej vykládat jako souhlas Bělehradu odchýlit se od rezoluce Rady bezpečnosti OSN 1244 (1999).

(rp,prvnizpravy.cz.eadaily,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 20%
transparent.gif transparent.gif