Ukrajina a Moldavsko chtějí vstoupit do platformy „Trojmoří“

zprávy

Tento týden navštívila Ukrajinu nová moldavská prezidentkaa Maia Sandu, je to její první návštěva v zahraničí po vítězství v prezidentských volbách v listopadu.

Ukrajina a Moldavsko chtějí vstoupit do platformy „Trojmoří“
Maia Sandu a Vladimir Zelenskij
15. ledna 2021 - 12:30

Na společné tiskové konferenci Vladimir Zelenskij a Maia Sandu mluvili o spolupráci a svých plánech.

„Klademe důraz na vůli posílit spolupráci se zeměmi jihovýchodní Evropy a Černého moře. V této souvislosti znovu potvrzujeme náš zájem být součástí Iniciativy Trojmoří, “ píše se ve společném prohlášení.

Prezidenti Ukrajiny a Moldavska rovněž zdůraznili, že na základě evropských aspirací obou zemí a „evropské volby“ obou národů znovu potvrdili svůj zájem o prohloubení regionální spolupráce za účelem dosažení strategických cílů svých zemí: Plné členství v Evropské unii, mimo jiné prostřednictvím provádění dohody o přidružení s EU “.

Iniciativa Trojmoří je neformální organizace dvanácti zemí střední a východní Evropy. Jejím cílem je spolupráce zemí v různých oblastech a propojení regionu v severo-jižním směru.Trojmoří tvoří 12 členských států ležících mezi Baltským, Jaderským a Černým mořem: Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko, Rakousko, Slovinsko, Chorvatsko, Litva, Lotyšsko, Estonsko, Bulharsko a Rumunsko.


Při své návštěvě Varšavy (2017) při oficiálním založení Iniciativy Trojmoří, americký prezident Donald Trump zdůraznil, že USA tento projekt silně podporují. Rovněž jasně zdůraznil energetické, obchodní a vojenské otázky.

(rp,prvnizpravy.cz,kresy.pl,foto:arch.)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 74%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif