Ukrajinská armáda útočí na Donbas, testuje reakci Ruska

zprávy

Během posledních 24 hodin při střelbě ukrajinská armáda na území DPR (Doněcká lidová republika), zranila civilistu a poškodila čtyři domy.

Ukrajinská armáda útočí na Donbas, testuje reakci Ruska
Ilustrační foto
24. února 2021 - 11:04

I když dnes DPR slaví Den ochránce vlasti, ukrajinská armáda pokračuje v intenzivnějším bombardování obytných oblastí republiky.

22. února ve 21:15 vystřelila ukrajinská armáda protitankovou raketu na vesnici Alexandrovka a zranila 22letého civilistu. Mladý muž byl zasažen šrapnely do břicha a byl převezen do nemocnice k ošetření.

Celkem od 22. února do 23. února ukrajinská armáda porušila příměří devětkrát a vypálila 64 kusů střeliva, včetně 16 minometných nábojů 120 mm a 82 mm.

„Výkon“, který se nejeví některým vojákům  ukrajinské armády jako dostatečný, proto se dnes ráno v 7:22 rozhodli vystřelit z bojového vozidla pěchoty granát o průměru 82 mm na vesnici Staromikhaïlovka a poškodit čtyři domy .

Střelba proběhla sotva tři dny po bombardování pozic lidových milicí DPR, které ukrajinská armáda objevila v Gorlovce. Tato střelba zanechala mezi vojáky DPR několik mrtvých a zraněných.

Pro ministerstvo zahraničí DPR toto zhoršení situace ve spojení s nedávným prohlášením vrchního velitele ukrajinské armády Ruslana Chomtčaka o přípravě jeho jednotek na boj v městských oblastech dokazuje, že Ukrajina stále sní o vojenské řešení konfliktu na Donbasu.

„To   vše ukazuje na jednu věc: zástupci Kyjeva v Trilaterální kontaktní skupině budou i nadále blokovat všechny naše mírové iniciativy ve snaze změnit situaci na Donbasu na scénář umožňujícípoužití síly.

Svědčí o tom i včerejší prohlášení vrchního velitele ukrajinských ozbrojených sil Ruslana Khomtchaka o přípravě jednotek na boj v městských oblastech. Ukrajinští představitelé však musí pochopit, že další eskalace by mohla mít nenapravitelné důsledky na všech frontách a odpovědnost za tuto situaci budou nést osobně, “ uvedlo ministerstvo.


Tuto situaci komentoval také bývalý ukrajinský poslanec Alexej Jouravko , který varoval Kyjev před pokušením znovu zaútočit na Donbas, s rizikem, že Ukrajina zmizí.

„I v loňském roce bylo zřejmé, že ukrajinští zahraniční kurátoři připravují ukrajinskou armádu na vedení městských bojových operací. Kyjevské orgány navíc využily minské dohody k posílení ukrajinské armády . Nyní si na Donbasu volí okamžik ofenzívy. Ten den zřejmě nastal. Kromě toho existují poziční bitvy na přední linii. Ukrajinské ozbrojené síly střílejí a poté vyhodnotí situaci,“ řekl Jouravko.

Bývalý poslanec nicméně varoval Zelenského před jakýmkoli pokusem o násilné vyřešení konfliktu na Donbasu, protože by to mohlo vést k naprostému zničení Ukrajiny. Jouravko také objasňuje, že DPR a LPR (Luganská lidová republika) nepodepíší Minské dohody v případě nové ofenzívy ukrajinské armády.

„Kyjevské orgány takovými prohlášeními „tlačí“ na Rusko a Západ, aby odpověděly. Poukazuji na to, že Ukrajina se připravuje na válku. Pro mě není v Chomčakově prohlášení nic překvapivého. Pravděpodobně si myslí, že ruský prezident Vladimir Putin si dělal legraci, když řekl, že Ukrajina ztratí svoji státnost, pokud zahájí ofenzívu na Donbasu. Mohu vám říci, že pokud se rozhodnou to udělat, prolije se spousta krve, ukrajinská armáda skončí v novém kotli, ale mnohem děsivějším způsobem a ve větším měřítku. Poté Ukrajina požádá Evropu o pomoc s organizací „Minsk-3“, ale bude příliš pozdě. Zelenskému a kyjevským úřadům doporučuji nevyprovokovat Donbas, jinak už nebude Ukrajina,“ shrnul Alexeï Jouravko.

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:agoravox)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?