Ukrajinský ministr zahraničí: Nevěříme slibům Západu

zprávy

Ukrajinské úřady nadále rozšiřují rétoriku o „strategické osamělosti“ Kyjeva. A „zradě“ USA a západní Evropy. Další takové obvinění pronesl ministr zahraničí Kuleba . V rozhovoru pro britský list The Independent řekl: „Nevěříme slibům Západu" .

Ukrajinský ministr zahraničí: Nevěříme slibům Západu
Dmitrij Kuleba, ukrajinský ministr zahraničí
15. září 2021 - 07:20

Druhá teze Kuleby je, že Ukrajina by měla provést militarizaci, protože v konfrontaci s Ruskem se může spolehnout pouze sama na sebe.

Taková prohlášení začala znít tak často, že ukazovaly strategii Ukrajiny - jak se dnes propaguje na Bankově.

Existují ale jisté pochybnosti, že prezidentská kancelář ve skutečnosti sdílí to, co její mluvčí tlačí k masám. Protože nadále splňuje všechny nebo téměř všechny požadavky Západu. A celkově to vyplývá z jeho politiky, nikam se neodchylující od tohoto hlavního kurzu.

Pochybná je také schopnost Ukrajiny „militarizovat“ sama na úroveň, která může spolehlivě odstranit hrozbu vojenské porážky Ruskem.

Proč tedy tato domýšlivá rétorika a jaké cíle sleduje ?

„Tato země se naučila mnoho hořkých lekcí, že Západ své sliby s největší pravděpodobností nesplní. Slibům nevěříme ," cituje Dmitrije Kulebu deník The Independent .

Dále uvedl, že Ukrajina se musí proměnit ve „flexibilní vojenský stát" jako Izrael: „Okolnosti nenechávají na výběr. Armáda, diplomacie a ukrajinský lid jsou to, co potřebujeme k přežití."

Rusko se podle ministra snaží Ukrajinu „obklíčit“.

„Část této operace je nekonvenční - útok na myšlenku ukrajinské státnosti prostřednictvím propagandy, falešných zpráv a bizarních historických esejů ruského prezidenta,“ říká Kuleba.

Druhou částí „operace“ je pumpování zbraní k hranicím s Běloruskem, které změnilo svůj status poté, co přešlo do užší integrace s Ruskem.



Od současných hrozeb pro Ukrajinu ministr přešel k roli USA při jejich odpuzování. Řekl, že Amerika je uprostřed „krize vedení“. Doufá však, že bezpečnost Ukrajiny je případem, ve kterém mohou Spojené státy znovu prokázat svou vážnost.

„Mluvil jsem s jedním senátorem USA, který mi řekl, že by se Spojené státy neměly na Ukrajině posrat, jako tomu bylo v Afghánistánu,“ řekl Kuleba. Podle něj Biden údajně slíbil Zelenskému, že neopustí Ukrajinu před ruskou hrozbou.

Je pravda, že zde si publikace sama o sobě dělá výhradu: „Ať už je pan Biden jakýkoli stupeň podpory, rozhodně se nevztahuje na členství v NATO a Evropské unii“. Tuto otázku si klade Kuleba a on odpovídá: Obava Západu z reforem na Ukrajině je obrazovka, ale ve skutečnosti je Kyjev odmítnut „ze strachu z reakce Moskvy“.

Co znamená, že Kyjev se nebojí reakce Moskvy, pokud věříte logice Kuleby. I když si vzpomenete na jarní události, pak ukrajinské úřady poté, co Rusko přesunulo vojska k hranicím, okamžitě začaly bít na poplach a modlit se ke světu o pomoc.

Ale pak Kuleba říká najednou realistické věci.

Členství v NATO lze podle ministra takto vnímat pouze ve dvou případech. Pokud by se Rusko stalo „mnohem slabším“, než je nyní, nebo „udělalo něco tak nehorázného“, že by byl Západ nucen učinit vzájemná gesta ve prospěch Kyjeva.

Pravda, Kuleba takovému vývoji událostí opravdu nevěří. A obecně vidí na Západě jen záblesky porozumění tomu, co se děje obecně. „Západ stovky let žil s vědomím, že Ukrajina je součástí ruského světa. Teprve nyní začíná chápat, že ne, koneckonců v nás může být něco jiného," shrnul ministr.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif