Ukrajinský novinář: Donbas je pro Kyjev ztracený

zprávy

Ukrajinský novinář Stanislav Aseev, který byl usvědčen ze špionáže, řekl v rozhovoru pro ukrajinský TV5, že návrat Donbasu pod kyjevskou kontrolu je nepravděpodobný a ozbrojený konflikt v regionu lze považovat za ztracený.

Ukrajinský novinář: Donbas je pro Kyjev ztracený
Stanislav Aseev, ukrajinský novinář
9. března 2020 - 09:01

„Jsem přesvědčen že jsme tuto válku prohráli. Ztratili jsme tato území, nebudeme je moci znovu získat - v tomto smyslu jsme je ztratili, “ řekl Aseev v rozhovoru pro  ukrajinskou TV5.

Toto území nelze vrátit, řekl Aseev a „celá otázka je taková, že se už dále neobjeví“.

Aseev dodal, že v současné době dochází ke konfliktům v oblasti Donbasu jen zřídka, v důsledku čehož jedna ze stran ztrácí státnost.


Již dříve ministryně zahraničí Doněcké republiky Natalija Nikonorová uvedla, že Kyjev by měl začít plnit Minské dohody pro nastolení míru na Donbasu, v samozvané Doněcké lidové republice jsou připraveni na jakýkoli scénář, dodala ministryně.

Novinář a bloger Stanislav Aseev byl propuštěn z vězení na Donbasu 29. prosince 2019. Předtím musel strávit 31 měsíců ve vězení DLR

Připomeňme, že Stanislav Aseev, lépe známý pod pseudonymem „Stanislav Vasin“, byl zatčen v květnu 2017. 22. října takzvaný „soud DLR“ odsoudil Aseeva na 15 let vězení. Podle „vyšetřovatelů“ byl Aseev údajně od března 2015 do května 2017 členem extremistické skupiny a kritizoval za odměnu „výkonnou moc DLR“.

(rp,prvnizpravy.cz,5.ua,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif