USA vyhrožují: Rusko a Kuba zaplatí za podporu Madura!

zprávy

Rusko a Kuba, které aktivně podporují Madurův režim ve Venezuele, za své akce určitě zaplatí, prohlásil na CNN zvláštní zástupce USA pro Venezuelu Elliot Abrams.

USA vyhrožují: Rusko a Kuba zaplatí za podporu Madura!
Elliot Abrams, zástupce USA pro Venezuelu (vpravo)
2. dubna 2019 - 10:15

Podle něj by však člověk neměl očekávat, že krize ve Venezuele skončí rychlým svržením Madura, protože Západ teprve začíná na Caracas zvyšovat tlak.

CNN: Jak si myslíte, že to všechno skončí? Vzhledem k tomu, že prozatím, pokud vím, Venezuelci nedezertují z armády a nepřechází k oponentům režimu. Sankce jen přitlačily režim k zem a přiměly ho, aby se cítil v obležení. Jaký bude tento konec?

Elliot Abrams, zvláštní zástupce USA pro Venezuelu: Nejprve bych chtěl poznamenat, že jsme uvalili sankce pouze asi před dvěma měsíci, přestože některé z nich byly pozastaveny na tři až šest měsíců. Takže jsme ve velmi rané fázi. Upozornil jsem na to jak zástupce diplomatických kruhů, tak novináře: nikdy jsme si nemysleli, že by odchod z Maduro byl otázkou jednoho měsíce. Nyní se vede boj se zlým diktátorem, který má podporu zvenčí, včetně Ruska a Kuby. Takže jsme nepředpokládali, že všechno skončí rychle.


Pokud jde o to, jak to skončí ... Tato krize skončí, když tlak dosáhne měřítka dostatečného na to, aby Maduro a jeho klika ukázali, že jejich čas skončil, nebo když se podaří přesvědčit venezuelskou armádu, že je čas ho svrhnout. Vše záleží na síle lidí a venezuelské armády. Vše záleží na „chavistů“, kteří si uvědomí, že Maduro ničí jejich hnutí, jehož se zúčastnili. Toho jsme ještě nedosáhli - ani na ulicích Caracasu, ani ve vojenských kasárnách - ale k tomu se dostaneme.
 
CNN: Jste si jisti, že hlavní externí zastánce Maduro, který je zřejmě hlavním garantem jeho moci - Rusko - bude platit za své činy, a to navzdory tomu, že se tohoto názoru drží na nejvyšší úrovni (americké) administrativy, včetně prezidenta?
 
Elliot Abrams: Tak to chápu. Každý ví, že Rusové a Kubánci jsou hlavní podporou režimu, a já nevidím, že nejvyšší vrstvy současné administrativy pochybovaly o tom, že oni  pochybují o tom, že za to musí platit.

Pozoruhodná je „starost“ zvláštního zástupce USA ohledně “chavistů“. Lze jen připomenout, že již v roce 2011 Hugo Chávez, tehdejší prezident Venezuely, obvinil USA a jejich evropské spojence, že jsou posedlí přírodními zdroji a vytváří nový systém intervencí pod rouškou lidových protestů. Chávez zároveň varoval před nebezpečím „imperialistické intervence“ ve Venezuele.

(kou, prvnizpravy.cz, cnn.com, foto: arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 17%
transparent.gif transparent.gif
Ne 67%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif