V Bristolu demonstranti srazili sochu obchodníka s otroky (VIDEO)

zprávy

<< VIDEO >> Socha Edwarda Colstona, britského obchodníka s otroky ze 17. století, byla v neděli při demonstraci proti rasismu v Bristolu na jihozápadě Anglie sražena.

V Bristolu demonstranti srazili sochu obchodníka s otroky (VIDEO)
Z "likvidace" sochy
8. června 2020 - 09:01

Demonstranti vyzývali, aby byly odstraněny všechny historické připomínky prodeje otroků.

Tento krok rozvířil diskusi ve Velké Británii mezi těmi, kteří se domnívají, že jde o vandalismus, a těmi, kteří říkají, že v tom vidí historický okamžik, aby upozornili na roli země v obchodu s otroky. Obrázky sociálních médií ukazují demonstranty z hnutí Black Lives Matter jak tleskají sražení sochy, kterou potom hodili do řeky, vše se stalo během klidného protestu v Bristolu.



Opoziční politik Andrew Adonis řekl, že Británie pomalu odstraňuje sochy obchodníků s otroky a „imperiální zločince“.

Bývalý konzervativní ministr financí Sajid Javid, se naopak domnívá, že jde o trestný čin.

„Vyrostl jsem v Bristolu.  Nesnáším způsob, jakým Edward Colston využil obchod s otroky, ale toto není v pořádku,“ řekl Javid v prohlášení,  „pokud lidé z Bristolu chtějí pomník odstranit, musí se to udělat demokraticky."


Bronzová socha Colstona, jehož bohatství bylo dosaženo hlavně díky přepravě asi 80.000 otroků z Afriky a který byl poslancem parlamentu, byla postavena v roce 1895. V minulosti byla jádrem napětí. a pod peticí žádající o reinstalaci sochy se podepsalo více než 11.000 petentů.

„Je čas na změnu, “ uvedl na Twitteru britský herec Miltos Yerolemou, který hrál v televizním seriálu Game of Thrones. „Dnešek byl dobrý den. První z tolik potřebných změn,“dodal.

(rp,prvnizpravy.cz,lefigaro,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif