V Estonsku šokovaly plakáty separující Rusy a Estonce!

zprávy

Lídr nově vytvořené strany "Estonsko 200" Kristina Kallasová vysvětlila, proč se v Tallinnu objevují skandální plakáty, oddělující Rusy a Estonce snahou upozornit na problém rozporu obou komunit.

V Estonsku šokovaly plakáty separující Rusy a Estonce!
Ilustrační foto
11. ledna 2019 - 11:04

V noci v pondělí se na tramvajové zastávce v Tallinnu objevily plakáty, které vyzývaly Estonce a Rusy, aby čekali na tramvaj každý zvlášť. Plakáty rozdělily zastávku na dvě části, v jednom v estonštině bylo napsáno "Siin ainult eestlased" („Zde jsou jen Estonci"), v druhém byly plakáty s nápisem v ruštině „Zde jsou jen Rusové". Nebylo jasné, kdo inicioval tuto akci a co to znamená.

Později lídr nově vytvořené strany Estonsko 200, Kristina Kallasová přiznala, že plakáty umístilo její hnutí, aby upoutaly pozornost veřejnosti na problém rozporu obou národních komunit republiky.

„Rozdělená společnost je náš skutečný problém: Nechť první osoba hodí po mě kamenem, kdo říká, že význam plakátů není pravdivý. Naše děti chodí do různých škol, pracujeme v různých pracovních skupinách a žijeme v různých částech města. A pokud to není rozdělená společnost, tak jak bychom to měli nazvat?“ řekla Kallasová novinářům.


Podle političky by měla společnost diskutovat a řešit své problémy ve zdravotnictví a sociální oblasti, otázky chudoby, ale „všechno se může ukázat jako marné, pokud se hlavní problém nevyřeší". „Ukončeme jednou a pro všechny žít v paralelních světech s různými příležitostmi. Vytvoříme jednotné mateřské školy a školy pro všechny děti v Estonsku, aby mohly chodit na společné svátky a pracovat ve společných kolektivech a žít v společných prostorách města," řekla Kallasová.

Politička se omluvil všem, kterých se tyto plakáty dotkly. „Cílem „Eestee 200“ je, že v budoucnu už nikdy nebude důvod k umístění takové reklamy," dodala.

Nicméně metoda šoku, kterou zvolila, je značně diskutabilní.

Později se objevily na místě skandálních plakátů nové, které hovoří o nutnosti revize vzdělávacího systému a zavedení společného vzdělávání v estonských a ruských dětských školách.

(kou, prvnizpravy.cz, ria.ru, foto: arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?