V Rakousku ve volbách slaví jednoznačné vítězství lidovci

zprávy

Tyrkysový triumf: ÖVP dosahuje 37 procent, Zelení znovu vstupují do parlamentu. SPÖ má další ztráty, pro FPÖ havárie.

V Rakousku ve  volbách slaví jednoznačné vítězství  lidovci
Sebastian Kurz, předseda vítězné ÖVP
29. září 2019 - 19:20

Jak se očekávalo, ÖVP obhájilo své vítězství  sebejistěji, než se ale  původně předpokládalo. Ačkoli se v květnu tyrkysově-modrá  koalice rozpadla po „Ibizagate“, a Sebastian Kurz byl jako první kancléř z úřadu odvolán, ÖVP nyní  výrazně zvýšila své vítězství. Zjevně měla ÖVP prospěch z posledního známého skandálu s darováním kolem Heinz-Christian Stracheho, šéfa koaliční FPÖ.

Podle prvních odhadů po ukončení voleb  získala ÖVP více než 37 procent, což je o 5,5 procentního bodu více než v roce 2017.

Pro SPÖ znamená 21,8 procenta pokles o 5 procentních bodů oproti roku 2017. SPÖ tak také výrazně pod předchozím historickým minimem 2013 (26,82 procenta).

FPÖ přinesla aféra  Ibiza bývalého vůdce strany Heinz-Christian Stracheho  mínus téměř deset procentních bodů a výsledek pouze 16,0 procenta. V roce 2017 dosáhla strana 26 procent.

Zelení získali téměř 14,00 procent. V roce 2017 strana překvapivě selhala s 3,8 procenta na 4% překážce a po desetiletích se musela rozloučit s národní radou. Dnešní výsledek je rekordní.


(rp,prvnizpravy.cz,wiennerzeitung,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?