Zacharová: Ani nevím, jak mám tu dezinformaci v Česku popsat!

zprávy

Vyšetřování českých médií o údajném příjezdu ruského zpravodajského důstojníka do země je fejk a další dráždivou látkou v bilaterálních vztazích.

Zacharová: Ani nevím, jak mám tu dezinformaci v Česku popsat!
Maria Zacharová, ruské ministerstvo zahraničí
28. dubna 2020 - 04:20

Uvedla to mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharová.

Reagovala na to, že se v českých médiích (resp. v dezinformačním plátku Respekt, ostatní to jen ochotně papouškovala) objevilo, že do země údajně dorazil důstojník ruských zvláštních služeb, jehož zavazadla by prý mohla obsahovat jed. Jak bylo uvedeno, řada vysokých pražských úředníků se prý ocitli pod zvýšenou ochranou, mezi nimi starosta Prahy 6 Ondřej Kolář, z jehož iniciativy 3. dubna rozebrali pomník sovětskému maršálovi Ivanovi Koněvovi. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov jen poznamenal to vypadá jako další kachna.

Podle Zacharové je povaha podoby této informace velkým důvodem pro „dobré žurnalistické vyšetřování“. „V posledních letech bylo vytvořeno mnoho evropských struktur, které se zabývají fejky, fámy atd. Nechť věnují pozornost této další porci  - ani nevím, jak to popsat - fejku, dezinformací, fámy," citovala ji RIA Novosti.


Zacharová poznamenala, že takové situace jsou v bilaterálních vztazích faktorem podráždění. „Je zřejmé, že se třetí síly začínají angažovat do našich dvoustranných vztazích mezi Moskvou a Prahou, konkrétně je jen bortit," uvedla diplomatka. Připomněla řadu fám a nepřátelských kroků, které se odehrály, což „jasně naznačuje, že někdo chce zničit vztah mezi Moskvou a Prahou“.

Jako příklad uvedla Zacharová situaci s pomníkem sovětského maršála Ivana Koněva. „Za tím stála jasně americká kampaň, a celý tento příběh byl nějakým způsobem informacemi, logisticky jednoduše sponzorován," řekla.

„Specializovaná novinářská komunita nemůže takové věci ignorovat a všechny ty četné struktury, a mnoho z nich bylo vytvořeno v Bruselu, které by měly bojovat proti dezinformacím. Opravdu chci tyto zdroje pečlivě identifikovat, aby bylo jasné, odkud pochází informace, kdo ji vhodil, kdo ji rozšiřoval,“ dodala.

(kou, prvnizpravy.cz, ria.ru, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif