Ladislav Jakl: Senátní volby: Čísla a interpretace

KOMENTÁŘ

Už od prvních minut po zveřejnění výsledků letošních senátních voleb se mezi novináři začali rojit překladatelé z češtiny do češtiny, aby přispěchali národu vysvětlit, jak vlastně hlasoval.

25. října 2010 - 15:59

Svá hodnocení měli napsána už před volbami a ať by voliči hlasovali jakkoli, vždy by si tito překladatelé našli způsob, jak ve výsledcích odhalit oporu pro své předem učiněné závěry.

A co takhle reálná čísla a skutečná srovnání? Ta jsou při překladu z češtiny do češtiny vedlejší. Proto vám nikdo z překladatelů neřekl, že senátní volby přinesly:

1.    Jednoznačný návrat dvou tradičních stran (ČSSD a ODS) na své dlouhodobé pozice a naprosté vyhoření jarních prskavek VV a TOP 09.
2.    Zastavení strmého růstu ČSSD a obnovení pozic ODS.
3.    Porážku probruselských hujerů a posílení protilisabonských postojů.

Jde totiž o to, co s čím srovnáváte. A zdá se, že nejlogičtější by bylo a) srovnat proběhlé senátní volby s posledními volbami do Poslanecké sněmovny,  b) srovnat je s předcházejícími volbami do Senátu. Pak zjistíme, že:

1.    Srovnání s jarními volbami do Poslanecké sněmovny dopadá takto: V jarních volbách získaly dvě tradiční strany dohromady málo přes polovinu mandátů (54.5 %) a nové projekty (VV a TOP 09) dohromady třetinu mandátů (32.5 %). V podzimních volbách dvě tradiční strany vybojovaly skoro tři čtvrtiny mandátů (74 %), zatímco tyto nové projekty – a to ještě jen tehdy, počítáme-li za „jejich“ senátora Horníka kandidujícího za Starosty a zeleného senátora Štětinu – spadly na pouhých 7.4 %.
2.    Srovnání s minulými senátními volbami je ještě zajímavější. Před dvěma lety porazili sociální demokraté občanské demokraty drtivě 23:3. Nyní se ODS vrací na svůj průměr 8 senátorů, ČSSD spadla na 12. Síly se tedy podstatně vyrovnaly. Jestliže nyní ČSSD dosáhla většiny v Senátu, pak ten rozhodující krok k tomu udělala ne nyní, ale právě před dvěma lety, protože nyní vyhrála v menším než polovičním počtu obvodů.
3.    Své senátorské křeslo obhájili dva největší kritici bruselského centralismu: Oberfalzer a Jirsa. Jirsa dokonce v přímém střetu se samotným symbolem probruselské poslušnosti, s exeurokomisařem Špidlou. Voliči řekli jasné ne dalšímu utahování bruselských šroubů.

Tak to bychom, měli, milí čtenáři. A teď se zas můžete vrátit a těm správným výkladům volebních výsledků. Kapou ze všech novin a televizí, budete to mít lehké.         

Ladislav Jakl




Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif