Americká inflace srazila korunu i euro na slabší úrovně

byznys

Německý ZEW index v únoru vzrostl ve složce očekávání z lednových 15,2 bodu na 19,9 bodu. Překonal tak tržní očekávání, přičemž rostl již sedmý měsíc v řadě.

Americká inflace srazila korunu i euro na slabší úrovně
Ilustrační foto
14. února 2024 - 08:20

Ve složce hodnotící současnou situaci si nicméně již druhý měsíc v řadě pohoršil. Zveřejněná data tak signalizují opatrný optimismus. I tak ale očekáváme, že německá ekonomika bude až do závěrečného čtvrtletí letošního roku stagnovat, komentuje Jana Steckerová, analytička Komerční banky.


Klíčovou událostí bylo zveřejnění americké inflace za leden. Ta vzrostla více, než se očekávalo, když v meziměsíčním srovnání stoupla o 0,3 % a v meziročním srovnání zůstala nad třemi procenty (3,1 %). Vyšší, než trh očekával, skončila i jádrová inflace (3,9 % y/y vs 3,7 %). V důsledku toho společná evropská měna oslabila z úrovní okolo 1,079 USD/EUR na 1,07 USD/EUR. Spolu s ní oslabily i regionální měny. Kurz české koruny oslabil těsně pod hladinu 25,40 CZK/EUR a ve srovnání s předchozím obchodním dnem byl o 0,5 % slabší, stejně tak i kurz polského zlotého (na 4,33 PLN/EUR). Nejmenší ztráty utrpěl maďarský forint, který ztratil jen 0,1 % na 387,4 HUF/EUR.  

Z domácích dat byl zveřejněn pouze výsledek běžného účtu za prosinec. Ten vykázal přebytek ve výši 13,2 mld. CZK, a byl tak oproti tržnímu konsenzu (3,2 mld. CZK) pozitivním překvapením. V poměru k nominálnímu HDP zaznamenal za celý loňský rok běžný účet platební bilance výrazné zlepšení. Po deficitech ve výši 2,8 % HDP v roce 2021 a 6,1 % HDP v roce 2022 se totiž loni dostal do přebytku 1,2 % HDP.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif