Americké akcie prudce klesají. Investoři se bojí investice

byznys

Tento týden zažily světové akciové trhy období silného propadu, přičemž americké akcie zaznamenaly prudké poklesy v souvislosti z obav z inflace a zvýšení úrokových sazeb.

Americké akcie prudce klesají. Investoři se bojí investice
Ilustračí foto
21. dubna 2024 - 12:20

Podle odborníků napomohly k tomuto vývoji nedávné výroky představitelů Federálního rezervního systému, které naznačily možnost dalšího zpřísňování měnové politiky.

Akciové indexy v USA vykázaly signifikantní poklesy. Technologický Nasdaq se propadl o 5,52 %, což bylo odrazem panického výprodeje, který zasáhl i jinak odolnou společnost Nvidia, jejíž akcie klesly o 10 %. Dále index Nikkei 225 klesl o 6,21 % a Hang Seng Tech o 5,65 %, což svědčí o širokém dopadu negativní nálady na trzích.

Výnosy desetiletých amerických státních dluhopisů vzrostly nad úroveň 4,7 %, což vedlo k růstu obav z inflace, zvláště v kontextu pokračujících konfliktů mezi Íránem a Izraelem, které vyhnaly ceny ropy a dalších komodit.

Naopak, čínské akciové trhy zaznamenaly pozitivní výsledky, když Shanghai Composite Index stoupl o 1,52 % a Shenzhen Component Index o 0,56 %. Tyto indexy profitovaly ze silného výkonu finančních a energetických sektorů, což odráží nedávné legislativní změny a lepší než očekávaná data o čínském HDP.

Tento týden také zaznamenal růst averze k riziku s výrazným posílením amerického dolaru, což mělo za následek devalvaci měn rozvíjejících se trhů, jako jsou japonský jen a korejský won. Vývoj na trzích naznačuje, že investoři se stále více obávají možného zhoršení ekonomické situace a preferují bezpečnější investice.



Americké technologické akcie zaznamenaly v pátek prudký pokles, což je připisováno kombinaci vysokých úrokových sazeb a očekávání další inflace, což tvoří nepříznivé prostředí pro riziková aktiva. Technologické akcie jsou zvláště citlivé na takovéto změny, neboť jejich vyšší hodnocení obvykle závisí na optimistickém vnímání trhu.

Předchozí odolnost amerických technologických akcií, zejména společnosti Nvidia, byla podpořena vírou v potenciál umělé inteligence, která měla pohánět jejich růst. Nicméně, tato víra se může snadno změnit v pochybnosti, jakmile trh začne klesat.

Tento týden zasáhl trh dvojí úder. Ředitel společnosti TSMC, Wei Zhejia, během online konference s investory varoval před snížením očekávaného růstu polovodičového průmyslu na 10 % v roce 2024, což je pokles oproti dřívějším odhadům. Společnost AMD nevydala pozitivní předběžná data, což bylo trhem vnímáno jako další negativní signál, a nezveřejnila ani klíčová data o vývoji v oblasti umělé inteligence.

V důsledku těchto zpráv bude zásadní příští týden sledovat finanční výsledky společností Meta, Microsoft a Google, zejména jejich výhledy pro druhé čtvrtletí.

Psali jsme:

Co se týče mezinárodní politiky, americký Kongres schválil zákon o zahraniční pomoci ve výši 95 miliard dolarů, z čehož více než 60 miliard dolarů je určeno pro Ukrajinu a více než 26 miliard pro Izrael, s dalšími 8 miliardami zaměřenými na bezpečnost v Indo-Pacifickém regionu. Tyto kroky mají významné dopady jak na geopolitickou scénu, tak na finanční trhy, a upoutaly pozornost investorů po celém světě.

Investoři by měli zůstat ostražití ohledně dalšího vývoje amerického hospodářství a geopolitických konfliktů, které mohou dále ovlivnit tržní prostředí. Pokud nedojde k ochlazení ekonomiky a ke zmírnění geopolitických napětí, mohou technologické akcie čelit dalšímu tlaku.

(jk, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif