Biden: Američané nebojte se, bankovní systém je bezpečný!

byznys

Podobná ujištění jsme slýchali, když se blížila nějaká významná změna, například u nás měnová reforma v roce 1953, v tomto americkém případě by mohlo dojít k významné změně na dolarovém trhu.

Biden: Američané nebojte se, bankovní systém je bezpečný!
Joe Biden, americký prezident
14. března 2023 - 04:20

Krach Silicon Valley Bank (16. největší banka v USA) minulý pátek vyplynul z toho, že vkladatelé vybírali své prostředky v reakci na pokles hodnoty portfolia dluhopisů banky způsobený neuváženým zvýšením úrokových sazeb ze strany Federálního rezervního systému.

Bezduchá politika prováděná Federálním rezervním systémem léčí inflaci tím, že produkuje výběry bank, zkrachovalé banky a nezaměstnanost. Federální rezervní systém a neoliberální ekonomové uvízli v opotřebovaném myšlení keynesiánství 20. Století, píše v komentáři Paul Craig Roberts.

Federální regulátoři zavřeli newyorskou Signature Bank, která byla zahlcena výběry vkladů. Zhroucení bank s hlášenými problémy postihující banku Republic Bank (14. největší v USA) a zprávy, že mnoho vkladatelů Wells Fargo zaznamenalo nulové zůstatky kvůli závadě digitální revoluce, zanechalo ty, kteří měli to štěstí, že měli bankovní zůstatky celý víkend, aby mohli pracovat. propadnou panice o bezpečnost svých vlastních bankovních vkladů. Otázkou je, zda zpanikaření vkladatelé spěchají s výběrem svých peněz ještě dnes (pondělí 13. března 2023). V naději, že se tomu vyhne, Federální rezervní systém včera v neděli oznámil, že poskytne bankám hotovost pro výběry. Federální rezervní fond oznámil, že všichni vkladatelé v Silicon Valley a Signature bank, včetně těch s vklady nad pojistnou částku, budou chráněni. https://www.federalreserve.gov/newsevents/pressreleases/monetary20230312a.htm

S tím, že Federální rezervní systém zablokuje bankovní systém, jak se předpokládá (a neudělal to během Velké hospodářské krize), bankovní problémy a panika, kterou vyvolávají, se snad podaří zvládnout. Za posledních 14 měsíců se bankovní rezervy snížily o 1,3 bilionu dolarů. https://www.nasdaq.com/articles/analysis-declining-u.s.-bank-reserves-add-wrinkle-to-contentious-debt-ceiling-issue To znamená, že bankám chybí hotovost na výběry a musely by prodat finanční aktiva za účelem pokrytí výběrů. Tyto prodeje by stlačily ceny finančních aktiv a zhoršily bilance bank.

Samozřejmě, stejně jako během předchozí finanční krize, vládní a finanční manažeři učiní uklidňující prohlášení, jako to, které učinila ministryně financí Yellen minulý pátek, když ujistila veřejnost, že americký bankovní systém je odolný a dobře kapitalizovaný.

Ale je to tak? Pět bank označených jako „too big to fail“ má 188 bilionů dolarů v derivátech. https://www.usbanklocations.com/bank-rank/derivatives.html Brutální skutečností je, že 5 amerických bank je vystaveno riziku, které je dvakrát větší než HDP celého světa. https://fred.stlouisfed.org/series/NYGDPMKTPCDWLD  Je nepochopitelné, že 5 amerických bank má dostatečný kapitál na zajištění derivátových sázek, které jsou dvakrát větší než světový HDP.

Za finanční krizi na začátku tohoto století a budeme dlužit i za příští finanční krizi díky bezmyšlenkovitému zrušení Glass-Steagallova zákona. Tento zákon byl přijat v roce 1933, aby se vypořádal s tehdejší krizí. Zákon tak učinil oddělením komerčního a investičního bankovnictví. To bránilo komerčním bankám využívat vklady ke spekulativním účelům. Zákon zabránil finanční krizi 66 let, dokud nebyl v roce 1999 za Clintonovy vlády zrušen. Alan Greenspan, předseda Federálního rezervního systému v té době, tvrdil, že trhy jsou samoregulační a nepotřebují pomoc Washingtonu. To vyhovovalo velkým bankám. O důsledcích se můžete dozvědět z knih Michaela Lewise. Stručně řečeno, několik firem z Wall Street zkrachovalo spolu s bankami a pojišťovnami. Pět největších bank bylo chráněno kvantitativním uvolňováním, což vedlo k explozivnímu růstu bilance Federálního rezervního systému, nafouknutým hodnotám finančních nástrojů a současné možnosti další finanční krize.

Kongres a ekonomové by nepřiznali svou chybu při zrušení velmi úspěšného Glass-Steagallova zákona, ale veřejná nelibost nad záchranou velkých bank přiměla Kongres předstírat, že situaci napraví. Kongres „opravil“ problém, který vytvořil, tím, že uzákonil možnost vaší banky zabavit vaše vklady, aby se zabránilo jejímu selhání. Zákon byl klamně nazýván Dodd-Frank Wall Street Reform and Consumer Protection Act z roku 2010. Tvrdil, že „chrání americké daňové poplatníky ukončením záchranných opatření“, ale činil tak tím, že zachraňoval banky penězi vkladatelů namísto federálních daňových příjmů. Říkalo se, že to bylo „kauce in“ místo „kauce ven“. Ellen Brown to vysvětluje zde: https://www.unz.com/article/what-will-happen-when-banks-go-bust-bank-runs-bail-ins-and-systemic-risk/

Pro převrácení Glass-Steagalla nebyl žádný pádný důvod. Stalo se to proto, že veřejná politika přestala být veřejným zájmem a místo toho sloužila soukromým agendám. Komerční banky se chtěly podílet na spekulativních podnicích jako investiční banky a těšit se ze stejně vysokých výdělků. Místo toho, aby používali své vlastní peníze, chtěli přístup k penězům svých vkladatelů. Ideologové volného trhu sloužící své ideologii volného trhu poskytli ospravedlnění. Ale jak jsme se znovu dozvěděli několik let poté, trhy nejsou samoregulační. Tedy následné pokřivení ekonomiky desetiletím kvantitativního uvolňování, jehož důsledky nejsou u konce.

co se dá dělat? Zrušit Dodd-Frank v pondělí ráno. Je to nejhloupější zákon od dob prohibice. Chrání banky a obecné daňové poplatníky na úkor vkladatelů, čímž podporuje runy na banky. K přijetí takové destruktivní legislativy bylo zapotřebí zcela bezduchého Kongresu.

Poté se pusťte do práce s legislativou, která vyžaduje, aby banky restrukturalizovaly své operace investičních bank a oddělily je v jiném subjektu než bankovnictví založené na vkladech s vklady izolovanými od investičního bankovnictví.



Výsledkem by bylo znovuobnovení Glass-Steagall.

Je možné, že působí temnější síly. Pět velkých bank, které vědí, že jsou chráněny Fedem, považuje krachy bank za příležitost k nákupu aktiv za centy, za dolar. Tři newyorské banky, které ovládají newyorský Fed, operační odnož Federálního rezervního systému, by mohly mít dokonce své chamtivé oči na Bank of America a Wells Fargo.

Blížící se derivativní tsunami?


Stávající biliony dolarů derivátových sázek byly uzavřeny, když byly úrokové sazby nižší. Když budou tyto smlouvy resetovány, bude to za vyšší úrokové sazby, takže hodnota sázek by byla nepříznivě ovlivněna. Ellen Brown vysvětluje, co by mohlo být derivativní tsunami. https://scheerpost.com/2023/03/12/ellen-brown-the-looming-quadrillion-dollar-derivatives-tsunami/?utm_source=substack&utm_medium=email

Stále se ve finančních médiích dočtete, že banky financují podniky a nové investice, ale nefinancují to. Banky financují nákupy stávajících aktiv a spekulativní derivátové sázky, které produkují zisky pro investiční banky, ale pro ekonomiku nic reálného. Deriváty se skutečně staly extrémními riziky, které nemají žádný produktivní účel.

Pokud má Federální rezervní systém nějaké informace, signalizuje to konec rostoucích úrokových sazeb. Inflaci bude nutné dostat pod kontrolu politikou na straně nabídky, nikoli na straně poptávky.

(rp,prvnizpravy.cz,pcroberts,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif