ECB nezměnila sazby ani rétoriku, první snížení by mohlo přijít v červnu

byznys

ECB na čvrtečním zasedání podle očekávání ponechala úrokové sazby opět beze změny. Nová prognóza přináší nižší výhled inflace v letošním (z 2,7 % na 2,3 %) i příštím roce (z 2,1 % na 2,0 %).

ECB nezměnila sazby ani rétoriku, první snížení by mohlo přijít v červnu
Ilustrační foto
8. března 2024 - 08:20

Před snížením úrokových sazeb si ale podle prezidentky Lagardeové chce centrální banka počkat na více příznivých (dezinflačních) dat. V souvislosti s tím uvedla, že na dubnovém zasedání zřejmě nebude informační množina výrazně širší než nyní. Potřebná data by však mohla mít ECB k dispozici v červnu, kdy by podle nás i trhu mohl být zahájen cyklus snižování měnověpolitických sazeb ECB „cutem“ o 25 bb, píše v komentáři Jaromír Gec, analytik Komerční banky.


Z pohledu reakce devizových trhů bylo zasedání ECB poměrně nezajímavé. Euro sice nejprve k dolaru oslabilo k 1,087 USD/EUR, po tiskové konferenci však ztrátu smazalo a vrátilo se k otevíracím 1,09 USD/EUR. Rovněž změny tržních úrokových sazeb byly jen nepatrné.

Koruna se nadále drží lehce pod 25,40 CZK/EUR. Poblíž této hladiny se stabilizovala před zhruba dvěma týdny. Její předchozí oslabení přitom podle nás souviselo primárně se zužováním diferenciálu korunových a eurových tržních úrokových sazeb s kratší splatností, které se od té doby zastavilo. 

Z domácích dat byl ve čtvrtek zveřejněn pouze objem devizových rezerv ČNB ke konci letošního února. Ten meziměsíčně poklesl o 0,5 mld. EUR na 133,9 mld. EUR. V poměru k velikosti ekonomiky devizové rezervy dosahují více než 40 % ročního HDP a jsou z tohoto pohledu stále jedny z největších na světě. Současně byl zveřejněn objem spotových operací za leden, který se nadále držel pod 300 mil. EUR. Pokračuje tak odprodej části výnosů z devizových rezerv, jehož obnovení centrální banka oznámila zároveň s formálním ukončením intervenčního režimu na obranu koruny na měnověpolitickém zasedání loni v srpnu.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif