Silná data německého obchodu a obezřetný Powell

byznys

Silná data o lednovém vývoji německého zahraničního obchodu ve středu poskytla podporu společné evropské měně. Ta vůči americkému dolaru posílila o přibližně 0,3 %.

Silná data německého obchodu a obezřetný Powell
Jerome Powell, šéf FEDu
7. března 2024 - 09:21

Bilance německého zahraničního obchodu zaznamenala meziměsíční zlepšení z 23,3 na 27,5 mld. EUR, zatímco se očekávalo naopak zhoršení na 21 mld. EUR. Výrazným nárůstem překvapil hlavně vývoz, který byl meziměsíčně vyšší o 6,3 % oproti očekávaným +1,5 %. Zhruba dvojnásobný byl pak oproti konsensu růst dovozu, který v lednu dosáhl 3,6 % m/m. Tato data trhy potěšila, když z Německa poslední dobou přicházejí hlavně zprávy negativního charakteru. Vývoj evropských maloobchodních tržeb za leden byl naopak zhruba v souladu s konsensem, když došlo k jejich meziměsíčnímu růstu o pouhých 0,1 %. Trend utlumeného vývoje spotřebitelské poptávky tak v eurozóně pokračuje. Meziročně byly maloobchodní tržby nižší o 1 %, komentuje
Martin Gürtler, analytik Komerční banky.


Středeční projev Jeroma Powella v americké Sněmovně reprezentantů nepřekvapil, když ten pouze zopakoval, že Fed bude ve svých dalších krocích opatrný. Se snižováním úrokových sazeb podle něj centrální banka nemusí pospíchat a přistoupí k němu až ve chvíli, kdy bude zřejmé, že nad inflací zvítězila. Podle Powella je pravděpodobné, že ke snížení sazeb letos dojde, zatím ale podle jeho slov nenastala ta správná chvíle. Důvodem je nadále robustní ekonomika a trh práce. To se následně odráží ve stále poměrně silných poptávkových tlacích, které jsou viditelné zejména v sektoru služeb. Situace je tak na obou stranách Atlantiku obdobná, když centrální bankéři mají obavy o to, aby se nejen celkovou ale i jádrovou inflaci podařilo dostat na dvouprocentní cíl. Ve výsledku tak vyčkávají na nová data, která ukážou, zdali je vývoj inflace konzistentní s dlouhodobým naplňováním cílů obou bank. Dnes zveřejněné měsíční a týdenní statistiky z amerického trhu práce zásadním způsobem nepřekvapily.

Sílící euro ve středu pomohlo středoevropskému regionu k lepším pozicím, koruna však byla výjimkou. Vůči euru totiž bez zjevných příčin oslabila o zhruba 0,2 % a její kurz se přiblížil k hranici 25,40 CZK/EUR. Polský zlotý a maďarský forint naproti tomu o 0,1-0,2 % posílily. Polská centrální banka na dnešním zasedání ponechala úrokové sazby beze změny, což však bylo v souladu s očekáváními.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif