Ekonomické výkyvy v Německu? Měli bychom být na pozoru

byznys

Německý vývoz v srpnu klesl měsíčně o 1,2 procenta na 127,9 miliardy eur (134,3 miliardy amerických dolarů), jak bylo zjištěno z předběžných dat publikovaných ve čtvrtek Federálním statistickým úřadem Destatis.

Ekonomické výkyvy v Německu? Měli bychom být na pozoru
automobilová výroba v Německu
9. října 2023 - 10:40

Celková hodnota dováženého zboží do největší evropské ekonomiky se mírně snížila o 0,4 procenta na 111,4 miliardy eur, což vedlo k přebytku v dovozu ve výši 16,6 miliardy eur, uvádí se ve zprávě Destatis

Federace německého velkoobchodu, zahraničního obchodu a služeb (BGA) ve svém prohlášení uvedla, že důvodem "stále slabých čísel" bylo "celkové oslabení globální ekonomiky". Důležité vývozní trhy, jako jsou Čína a Spojené státy, projevily menší zájem o německé zboží. Přestože vývoz do Číny, největšího obchodního partnera Německa, vzrostl měsíčně o 1,2 procenta na 8,4 miliardy eur, vývoz do USA klesl o 1,3 procenta na 13,3 miliardy eur.

"Naše firmy stále bojují s rostoucími cenami energií, příliš vysokou inflací a nadměrnou byrokracií. Toto vytváří atmosféru nejistoty," prohlásil prezident BGA Dirk Jandura a vyzval k snížení obchodních bariér, aby se vytvořilo "klima konkurenceschopnosti a nadšení pro investice."

Podle nedávné studie Německého ekonomického institutu (IW) a Frontier Economics by vysoké náklady na energie mohly způsobit ztrátu blahobytu až 4,5 procenta v příštích 15 letech, pokud by politika nezavedla protiopatření.

Pokud Německo zůstane na své současné cestě, země bude "dále ztrácet v mezinárodní konkurenci," varoval minulý týden Siegfried Russwurm, prezident Federace německých průmyslů (BDI), a žádal větší finanční úlevy pro průmysl.

Jako řešení se ve vládě diskutuje o kontroverzním dočasném omezení cen elektřiny pro průmysl, aniž by to mělo velkou podporu od odborníků. Podle průzkumu publikovaného ve čtvrtek Institutem pro ekonomický výzkum ifo, 83 procent ekonomů toto řešení odmítá.


"Průmyslová cena elektřiny by snížila pobídku pro firmy k efektivnější výrobě z hlediska spotřeby energie," řekl výzkumník ifo Niklas Potrafke. Kromě toho vláda "riskuje, že bude uzamčena v placení dotací."
Příští rok bude Německo jako vývozní země nadále dostávat "málo podnětů" od svých obchodních partnerů, uvedl na konci září Makroekonomický politický institut (IMK) s předpovědí, že dovoz vzroste o 1,8 procenta, zatímco vývoz se mírně zvýší o 0,5 procenta v roce 2024. 

Pokles vývozu v srpnu odhaluje složité situace, kterým čelí německá ekonomika. Ačkoli Německo zůstává jedním z největších světových exportérů, je zřejmé, že globální ekonomické faktory a domácí problémy mohou mít vliv na jeho ekonomickou sílu.

Mnoho německých podniků je závislých na mezinárodním obchodu, zejména v automobilovém průmyslu a strojírenství. Oslabený zájem o německé zboží na klíčových trzích, jako jsou Čína a Spojené státy, může vést k ztrátě pracovních míst a snížení investic v domácí ekonomice.

Je také třeba zohlednit vnitřní problémy. Rostoucí ceny energií, inflace a byrokracie mají přímý dopad na konkurenceschopnost německých firem na mezinárodní scéně. Když se firmy snaží přizpůsobit se těmto skutečnostem, je nezbytné, aby vláda poskytla potřebnou podporu a směřovala k politikám, které podporují průmyslový růst.

Další znepokojení vzbuzuje nedávná diskuse o dočasném omezení cen elektřiny pro průmysl. Přestože někteří tvrdí, že by to mohlo pomoci průmyslu zvládnout rostoucí náklady, většina odborníků je proti této myšlence s obavami, že by to mohlo vést k neefektivnímu výrobnímu modelu a zvýšeným státním dotacím.
Vzhledem k těmto problémům a proměnlivým globálním ekonomickým podmínkám je nezbytné, aby Německo pokračovalo v inovacích a adaptaci, aby zajistilo svou pozici jako vedoucí globální ekonomická síla. Vláda, průmysloví lídři a akademici musí spolupracovat na vytvoření strategií, které posílí německou ekonomiku a zajistí její konkurenceschopnost v následujících letech.

Psali jsme:

Německo je pro Českou republiku klíčovým obchodním partnerem, a proto jakékoli výkyvy v německé ekonomice mohou mít významný dopad na český průmysl. 

Pokud německé firmy zaznamenávají pokles v prodeji, mohou snížit objednávky komponentů nebo polotovarů od českých dodavatelů. Toto by mohlo ovlivnit zejména odvětví jako je automobilový průmysl, strojírenství a elektronika, kde Česká republika dodává mnoho dílů německým výrobcům.

Německé firmy jsou významnými investory v České republice. Pokud se německá ekonomika zpomalí, může to vést k opatrnosti v nových investicích nebo k odkladu již plánovaných projektů v Česku. Česká republika by měla být ostražitá vůči ekonomickým výkyvům v Německu a měla by se připravit na možné dopady. Diversifikace obchodních partnerů, investice do inovací a zlepšení domácí konkurenceschopnosti mohou pomoci čelit těmto problémům.

(jk, Destatis, foto: repro: crospotter13)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif