Jan Vejmělek: Koruna na úvod týdne pod prodejním tlakem

byznys

Na globálním devizovém trhu v pondělí panoval klid. Euro se vůči dolaru drželo stabilní v okolí hladiny 1,087 USD/EUR. A společné měně nijak neublížilo ranní zveřejnění říjnového zahraničního obchodu Německa.

Jan Vejmělek: Koruna na úvod týdne pod prodejním tlakem
Jan Vejmělek, hlavní ekonom Komerční banky
5. prosince 2023 - 09:20

Data zklamala, když se exportní i importní aktivita v říjnu nečekaně snížila, komentuje Jan Vejmělek, hlavní ekonom Komerční banky.

Koruna v pondělí jako jediná v regionu oslabovala. Zatímco zlotý a forint v podstatě stagnovaly, kurz české měny se za ranních kotací pod 24,30 CZK/EUR vyšplhal nad 24,40 CZK/EUR. S minimálním pohybem na úrokových sazbách se jednalo o korekci z příliš silných úrovní, kterých koruna dosáhla v minulém týdnu. V pátek jsme se poněkud překvapivě nedočkali reakce na slabá data HDP za Q3 23.


Pondělní statistiky o vývoji mezd za Q3 23 důvodem pro oslabení koruny nebyly. Zveřejněný růst mezd v podstatě odpovídal, tržnímu očekávání i předpokladům ČNB. Data tak nijak nepomohla rozluštit hádanku, zda ČNB začne snižovat sazby ještě letos, či až v novém roce, jak předpokládáme my.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif