Koruna a zlotý prohloubily ztráty

byznys

Červencové maloobchodní tržby v ČR zklamaly. Přestože meziročně byly tržby bez prodejů aut při poklesu o 1,8 % y/y oproti tržnímu konsenzu (-3,1 % y/y) lepší, bylo to dáno hlavně vzestupnou revizí předchozích měsíců.

Koruna a zlotý prohloubily ztráty
Ilustrační foto
8. září 2023 - 09:45

Meziměsíční růst o pouhých 0,1 % v červenci naopak zklamal a ukazuje, že oživení domácí ekonomiky může být v letošním druhém pololetí pozvolnější, než jsme předpokládali, komentuje  Jaromír Gec, analytik Komerční banky.

ČNB ani v červenci neintervenovala, k uvolňování měnové politiky chce přistupovat s opatrností. Podle dnes zveřejněných dat byla centrální banka na devizovém trhu přítomna naposledy loni v říjnu. Letošní červenec byl zároveň posledním celým měsícem, kdy trval závazek centrální banky zabránit „nadměrným výkyvům kurzu koruny“, který v praxi znamenal hlavně eliminaci tlaků na oslabení domácí měny. Tento režim byl však ukončen na minulém měnověpolitickém zasedání centrální banky začátkem srpna. Zároveň ČNB obnovila odprodej části výnosů z devizových rezerv, přičemž měsíční limit těchto operací by podle slov viceguvernérky Zamrazilové měl činit 300 mil. EUR (devizové rezervy na konci srpna dosáhly 130,3 mld. EUR). Před sněmovním rozpočtovým výborem rovněž uvedla, že ČNB bude ohledně snižování úrokových sazeb opatrná, protože bilance rizik je z jejího pohledu stále vychýlena proinflačním směrem.


Česká koruna i polský zlotý ve čtvrtek pokračovaly v oslabování, které odstartovalo včerejší překvapivě výrazné snížení úrokových sazeb polskou centrální bankou (NBP). Holubičí tón měla i  tisková konference guvernéra NBP Glapinského. Koruně patrně neprospívají ani středeční a čtvrteční slabá data z domácí ekonomiky (průmyslová a stavební produkce a maloobchodní tržby), která z našeho pohledu indikují riziko pouze pozvolného oživení domácí ekonomiky ve druhé polovině letošního roku. Zlotý dnes oslabil o další 1 % (na 4,62 PLN/EUR), česká koruna pak o 0,4 % (na 24,38 CZK/EUR). Středeční ztrátu naopak korigoval maďarský forint. Americkému dolaru se dařilo, když si k euru připsal 0,3 % (na 1,07 USD/EUR). To patrně souviselo se solidními daty z amerického trhu práce na straně jedné, a naopak sestupnou revizí růstu HDP eurozóny v letošním druhém čtvrtletí z původních 0,3 % na 0,1 % q/q.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif