Regionální měny ztrácejí

byznys

Společná evropská měna v úterý ztratila 0,5 % a je nejslabší za poslední tři měsíce (kurz 1,074 USD/EUR).

Regionální měny ztrácejí
Ilustrační foto
6. září 2023 - 09:40

Zpřesněná data mapující náladu v sektoru služeb v eurozóně ukázala, že výsledek je ještě o něco horší, než naznačoval první odhad (finální PMI 47,9 bodu). Naopak dolaru nahrává, že přestože americká centrální banka už další zvýšení sazeb zřejmě nedodá, úrokové sazby na stávající úrovni pravděpodobně nějakou dobu zůstanou. Z amerických centrálních bankéřů v úterý vystoupil Christopher Waller, který se vyjadřoval právě v tomto duchu, komentuje Jana Steckerová, analytička Komerční banky.


Pozornost poutal i vývoj cen ropy. Ta poprvé od listopadu 2022 překročila hranici 90 dolarů za barel. Přispělo k tomu oznámení, že Saúdská Arábie prodlouží dobrovolné snížení produkce ropy o 1 milion barelů/den do konce letošního roku.

V regionu žádná zajímavější data zveřejněna nebyla. Stejně jako euro, i regionální měny ztrácely. Nejméně česká koruna, která oslabila o 0,1 % a v odpoledních hodinách se obchodovala za 24,16 CZK/EUR. Naopak největší ztrátu utrpěl maďarský forint, který přišel o více než jedno procento a posunul se na 386,6 HUF/EUR. Polský zlotý oslabil o 0,5 % na 4,49 PLN/EUR.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif