Koruna na úvod týdne silnější, pod 25,30 CZK/EUR se ale neudržela

byznys

Tuzemská inflace se po pěti letech dostala na cíl centrální banky, když z lednových 2,3 % spadl meziroční růst spotřebitelských cen na rovná dvě procenta.

Koruna na úvod týdne silnější, pod 25,30 CZK/EUR se ale neudržela
Jan Vejmělek, hlavní ekonom Komerční banky
12. března 2024 - 08:20

Výsledek byl mírně pod mediánem tržních očekávání a celkem výrazně pod prognózou ČNB z konce ledna/počátku února.  My jsem očekávali ještě nižší hodnotu a inflaci pod dvěma procenty, komentuje  Jan Vejmělek, hlavní ekonom Komerční banky.


Překvapením pro nás byla zejména jádrová inflace, která nespadla tak výrazně, jak jsme předpokládali. Po lednových 2,9 % y/y činila v únoru 2,8 %.  Data nijak zásadně nerozřešila naše dilema, zda ČNB na březnovém zasedání sníží sazby o 75 bb, nebo pouze o 50 bb. My i nadále předpokládáme, že to bude o 75 bb, ale vyšší jádrová inflace je faktorem pro opatrnější posun. V nadcházejících dnech, před mediální karanténou, tak budeme s napětím očekávat veřejná vystoupení centrálních bankéřů a jejich hodnocení aktuální situace.

Koruna v pondělí měla tendenci posilovat, své zisky ale neudržela. Z ranních kotací u 25,35 CZK/EUR se kurz posunul o více než deset haléřů níže, když krátce po poledni atakoval hladinu 25,24 CZK/EUR. V odpoledních hostinách ale koruna své zisky korigovala návratem těsně nad 25,30 CZK/EUR. Na trhu eura s dolarem panoval po většinu evropské seance naprostý klid, což znamenalo kurzovou stagnaci na 1,094 USD/EUR. Teprve s příchodem amerických obchodníků na trhu dolar mírně posílil.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif