Nálada v tuzemském průmyslu na bodu mrazu

byznys

Kondice tuzemského průmyslu se dále zhoršila i na konci druhého čtvrtletí. Index PMI ve zpracovatelském průmyslu poklesl v červnu nad očekávání svižně, a to z květnových 42,8 na 40,8.

Nálada v tuzemském průmyslu na bodu mrazu
Ilustrační foto
4. července 2023 - 11:02

Tím se Index PMI  dostal ještě hlouběji do pásma recese pod hranicí 50 bodů, jež odděluje celkový růst od poklesu v sektoru, píše v komentáři Dominik Rusinko, analytik ČSOB.

Hlavním důvodem pokračujícího útlumu v největším odvětví české ekonomiky je slábnoucí poptávka. Ta ovlivňuje negativně nejen samotnou výrobu (klesá již dvanáct měsíců v řadě), ale také nákup vstupů a zaměstnanost. Červnová data signalizují zatím nejrychlejší pokles výroby i nových zakázek v tomto roce, přičemž slabá dynamika nových zakázek je patrná jak na domácích, tak i zahraničních trzích. Ochlazená poptávka se projevila také na dalším poklesu zaměstnanosti – v červnu bylo tempo propouštění nejsvižnější od poloviny roku 2020.

 


Na straně druhé, cenové tlak ve zpracovatelském průmyslu v červnu znovu zvolnily. Ceny vstupů klesly nejprudším tempem za posledních čtrnáct let a snahy povzbudit prodeje vedly i ke snížení cen výstupů. Vzhledem k nevýrazné poptávce očekáváme, že tento trend bude pokračovat i v následujících měsících.



Celkově je dnešní výsledek PMI v souladu s naším odhadem stagnující ekonomiky ve druhém čtvrtletí tohoto roku (náš nowcast: -0,1 % qoq). Z pohledu ČNB a její aktuální prognózy (odhad růstu o +0,4 % qoq) by mělo jít o lehce holubičí překvapení (v závislosti na struktuře HDP).

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif