Nižší schodek státního rozpočtu k polovině roku

byznys

Zatímco v květnu dosáhl schodek státního rozpočtu rekordních 271 mld. Kč, v červnu překvapilo plnění státního rozpočtu pozitivně, když došlo ke snížení deficitu o 56 mld. na 215 mld. Kč.

Nižší schodek státního rozpočtu k polovině roku
Ilustrační foto
5. července 2023 - 11:00

V červnu ovlivnily vývoj státního rozpočtu zejména skokové platby – oproti předchozímu měsíci výrazně narostly platby z daně z příjmu právnických osob (+67,9 mld.) a příjmy z rozpočtu Evropské unie (+47,3 mld.), píše v komentáři Dominik Rusinko, Analytik ČSOB.

Na výdajové straně státního rozpočtu naproti tomu stále dominují rostoucí náklady na sociální dávky (meziročně +62,5 mld.) a mimořádná opatření spojená s řešením vysokých cen energií (+44,4 mld.). V prvním případě hrají zásadní roli vyšší důchody, resp. jejich letošní mimořádná valorizace, stejně jako loňská navýšení. Ve druhém případě jde primárně o nárůst běžných transferů podnikatelům, především z důvodu kompenzací za dodávky elektřiny a plynu zákazníkům a ztrát způsobených zastropováním cen energií.



Co čekat od druhé poloviny tohoto roku? Státnímu rozpočtu by měly pomoci jednorázové platby, ať již půjde o vyplacení mimořádné dividendy ČEZu (54 mld.) v srpnu nebo splatnost záloh na windfall tax za první tři čtvrtletí v září. Zejména okolo plánovaného inkasa daně z nadměrných zisků však panuje velká nejistota a realisticky lze čekat, že daňový výběr bude – oproti plánovaným 85 mld. – o desítky miliard nižší. Doposud přiteklo do státního rozpočtu zásluhou windfall tax pouze 12,8 mld Kč.

Dle ministra financí Zbyňka Stanjury vláda nyní hospodaření vyhodnotí a v průběhu července rozhodne, zda bude nutné ve druhém pololetí přistoupit k úsporným opatřením. Ta však v takto krátkém časovém horizontu v zásadě nemohou mít jiný než plošný charakter, u nichž je diskutabilní dlouhodobý přínos ve vztahu k prioritám dalšího rozvoje ekonomiky.

Navzdory pozitivnímu červnovému překvapení zůstáváme směrem k celoročnímu plnění státního rozpočtu obezřetní. Plánovaný schodek 295 mld. Kč je z našeho pohledu stále ambiciózní a k jeho dosažení by bylo potřeba poměrně razantních výdajových škrtů ve zbytku roku, na kterých se bude zřejmě těžko hledat politická shoda. V souhrnu proto nadále předpokládáme, že schodek státního rozpočtu dosáhne za celý letošní rok okolo 350 mld. Kč.

 (rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 20%
transparent.gif transparent.gif