Obchodní spory mezi Čínou a Západem se vyostřují

byznys

Čína zahájila antidumpingové šetření proti chemikáliím z EU a USA. Čína v rámci obchodního konfliktu s USA a EU hrozí cly na určité chemikálie, které se částečně používají také v automobilech.

Obchodní spory mezi Čínou a Západem se vyostřují
Olaf Scholz
22. května 2024 - 07:03

Ministerstvo obchodu v Pekingu zahájilo antidumpingové šetření proti těmto chemikáliím z EU, USA, Japonska a Taiwanu.

Podle nedělního oznámení ministerstva se jedná o "kopolymerizovaný paraformaldehyd", který může částečně nahradit měď, zinek, cín, olovo a další kovové materiály a používá se mimo jiné v automobilových dílech, elektrických zařízeních a průmyslových strojích, informuje německý deník Hadendelsblatt.

Dumping v zahraničním obchodě znamená, že produkt je prodáván pod výrobní cenou, což porušuje obchodní pravidla. Šetření by mělo být dokončeno do jednoho roku, ale může být "za zvláštních okolností" prodlouženo o dalších šest měsíců.

Experti: Opatření je reakcí na obchodní spory se Západem

Opatření čínské vlády odborníci hodnotí jako reakci na nedávné obchodní spory se Západem. Například americký prezident Joe Biden uvalil mimořádná cla ve výši 100 procent na dovozy elektroaut z Číny. EU nyní sama zkoumá, do jaké míry Čína narušuje trh s elektroauty. Rozhodnutí, zda EU například uvalí cla, zatím nepadlo. Německý kancléř Olaf Scholz (SPD) a německý průmysl se proti těmto clům vyslovili.

Předseda obchodního výboru v Evropském parlamentu Bernd Lange (SPD) očekává, že i EU brzy uvalí cla na čínská elektroauta.

„Předpokládám, že šetření nekalých obchodních praktik u některých produktů povede k vyrovnávacím clům," řekl Lange pro Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

Politik SPD kritizoval postup Američanů: „USA zásadně změnily svůj postoj v obchodních otázkách." Americké zájmy mají přednost, mezinárodní pravidla mají stále menší význam. Pro Evropu Lange vidí velké riziko, že nyní ještě více čínských exportů pronikne na evropský trh.

Podle šéfa CDU Friedricha Merze by měla Evropská unie při možném zpřísnění dovozních cel postupovat velmi obezřetně. 

„USA a Čína by jinak mohly reagovat a uvalit cla a stávající cla ještě zvýšit," varoval Merz v hromadném e-mailu svým podporovatelům. I když současná fáze obchodní politiky ukazuje opačným směrem, EU by měla v zásadě držet své přesvědčení, že otevřené trhy a volný světový obchod jsou nejvhodnější pro umožnění prosperity a růstu.

Také německý kancléř Olaf Scholz nedávno varoval před uzavíráním trhů. „Protektivismus nakonec všechno jen zdraží," řekl nedávno v Berlíně. 

„Co potřebujeme, je férový a volný světový obchod," dodal Scholz.

Otevřené trhy by neměly "upadnout pod kola". Průmyslový svaz BDI varoval, že Německo a EU by měly nyní pečlivě dbát na to, aby se vnitřní trh EU nestal nárazníkem pro čínské nadkapacity, které jsou brzděny na americkém trhu.
 
(jk, handelsblatt, repro: youtube)


Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?