Patria Finance: Týdenní výhled

byznys

Ani v začínajícím týdnu se nic nezmění na to, že investoři budou pozorně sledovat situaci na Blízkém východě.

Patria Finance: Týdenní výhled
Ilustrační foto
24. října 2023 - 10:30

Do toho se opět zraky více upřou k výsledkové sezóně, jež nabírá obrátky, a do hry se mohou zapojit také nová makrodata. Pro akcie zůstává zásadní pohled na dluhopisy, jejichž výnosy vytrvale rostou.

Co se týče bezpečnostní situace, případné zklidnění podle nás může být spíše jen chvilkové. Řadě hráčů vyhovuje chaos a problémy, kterým jsou vystaveny nejen Izrael, ale i západní země. Riziko, že se operace v Gaze zvrhne ve větší konflikt, stále trvá.


Mezi makrodaty můžeme vyzdvihnout následující body. Evropa dodá nové indexy nákupních manažerů za říjen. O kondici zdejších hlavních ekonomik se nadále obáváme a PMI budou prvním signálem, jak Německo, Francie či Británie vykročily do posledního čtvrtletí. Dalším důležitým bodem bude zasedání ECB. Banka už zřejmě nechá úrokové sazby beze změny, takže se hraje zejména o dobu, po kterou zůstanou na vrcholu. Zatím se dá těžko čekat nějaký náznak budoucího poklesu, neboť ten je vzdálen podle nás asi tři čtvrtě roku. A aby taková očekávání banka zbytečně nevyvolávala, zřejmě nechá stále ve hře i případné zvýšení, jakkoli jeho pravděpodobnost šla dolů.

Nakonec tu budou i americká data. Růst HDP za 3Q bude nejspíš slušně vysoký, jak naznačil i poslední solidní výkon maloobchodu. Větší otázkou je, jestli dokáže investory nadchnout, když dílčí data už výsledek nechávají tušit a pozornost se už spíše upírá na konec roku. Ten tak silný už nebude. A za zmínku stojí ještě zářijová statistika osobních příjmů, výdajů a úspor včetně deflátoru PCE.



Výsledková sezona bude tento týden pokračovat velkými technologickými společnostmi. Čeká nás Alphabet, Microsoft, Amazon a Meta Platforms, takže tento týden má potenciál s trhem slušně pohnout. Jak jsme ale zmínili, primárním hybatelem budou dle našeho názoru i nadále dluhopisové výnosy, které dnes na 10leté splatnosti překročily 5 %. Z chování Netflixu v minulém týdnu je však zároveň vidět, že pokud fundament dostatečně pozitivně překvapí, akcie dokážou odolat i propadu na zbytku trhu. Zajímavé bude dle nás sledovat především Microsoft kvůli jakýmkoliv zprávám ohledně OpenAI a jejich ChatGPT.

Schopná kvartální čísla dodal dnes Philips, který díky zlepšující se situaci v jeho dodavatelských řetězcích zvedl výhled na letošní růst tržeb z cca 5 % na 6 až 7 %. Nebyl by to ale report od Philips, kdyby neobsahoval výhružně vztyčený prst. Nyní má formu nových objednávek, které poklesly o 9 % yoy kvůli pomalejší Číně. Tento trh zasáhla přes léto velká protikorupční kampaň týkající se i zakázek ve zdravotnickém sektoru, což je stejný problém, jaký hlásil Intuitive Surgical v minulém týdnu.

Týden na akciových trzích: Čtyři dny v mínusu

Červený je v pondělí i Volkswagen varující před 2,5 mld. EUR účetních ztrát způsobených hedgingem. K problémům s absurdně rychle rostoucí čínskou konkurencí (viz také první meziroční pokles kvartálních tržeb Tesly za poslední čtyři roky) se přidaly nákladové položky v levnějších automobilech. I proto společnost snížila plánovanou provozní marži ze 7,5 na 7 %. Automobilka reportuje celková čísla ve čtvrtek.

Rybník nezávislých těžařů ropy jaksi pomalu vysychá. Po Exxonu a jeho akvizici Pioneer Natural Resources se na nákupy vydal i Chevron. Ten pod svá křídla vezme Hess za 171 USD za akcii (cca 5% prémie), přičemž vypořádání proběhne čistě v akciích – akcionáři Hessu dostanou 1,025 akcie Chevron za každou akcii Hessu. Chevron tím zároveň získá kontrolu nad 30 % z 11 mld. barelů rezerv nacházejících se pod jihoamerickou Guyanou, z níž se rychle stává důležitý globální ropný hráč. Produkce narostla za posledních 5 let skoro z nuly na aktuálních cca 500 tis. barelů denně.

(rp,prvnizpravy.cz,pf,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif