Patria Finance: Výsledková sezona odhady nezměnila

byznys

Vystoupení centrálních bankéřů na symposiu v Jackson Hole nepřineslo jasný signál, kam budou směřovat úrokové sazby, píše se v Týdenním výhledu společnosti Patria Finance.

Patria Finance: Výsledková sezona odhady nezměnila
Jan Bureš, hlavní ekonom Patria Finance
29. srpna 2023 - 10:30

U hlavních bank už nějakou dobu vidíme hlavně nejistotu, snahu si nechat možnosti otevřené dokořán a čekat, co nového se dozvíme z ekonomiky. U toho v podstatě zůstává, přičemž bankéři slovně drží ve hře další zvedání sazeb a na trzích je částečně v cenách. Jakékoli zvyšování by však v případě západních bank mělo být už malé a na důležitosti opět nabírá otázka délky období, kdy sazby zůstanou na vrcholu.

Hlavní ekonomiky do diskuse přispějí několika důležitými vstupy. V Evropě to bude hlavně předběžná srpnová inflace za eurozónu, v USA pak čísla z trhu práce nebo index ISM z průmyslu, tedy tradiční data začátku měsíce.

Pro sentiment mezi investory zůstává důležitá i Čína. Momentálně je její vliv příznivý po opatřeních na podporu tamních trhů. Jde především o administrativní zásahy snažící se omezit prodeje a podpořit obchodování s akciemi. Čína má s takovým přístupem zkušenosti a opatřeními dokáže podržet ceny. Otázkou ovšem je, jak dlouho to bude fungovat. Konkrétní kroky pro podporu fundamentu totiž pořád chybí, ale zase chápeme, že zachraňovat zadluženou ekonomiku dalším dluhem také není úplně šťastné řešení.

Výsledkovou sezonu máme víceméně za sebou, zbývá nám posledních pár opozdilců z řad software. Můžeme si proto udělat malou rekapitulaci. Na čistém zisku překvapilo pozitivně jen 60 % firem indexu S&P 500, což je o 10 až 15 p.b. pod dlouhodobým průměrem. Na druhou stranu, agregovaně dosáhlo překvapení 9 %, což je nejsilnější výsledek za posledních minimálně 8 kvartálů. Dynamika je tudíž na straně akciového trhu. Výrazně překvapily sektory cyklická spotřeba (Amazon) a průmysl.


Ve srovnání se začátkem výsledkové sezony ale zůstaly odhady víceméně nezměněné. Odhad pro čistý zisk na akcii pro tento rok je pořád -2,5 %, pro rok 2024 cca -11 %. A jelikož se konsensus nezměnil, valuačně je index S&P 500 v podstatě stejně drahý, jako byl před dvěma měsíci. Srpen přispěl malou korekcí na straně ceny, nicméně fwd P/E 18,5x nadále indikuje, že akcie jsou naceněny buď na vylepšující se fundament nebo snížení na sazeb. Případně na oboje. Jinak řečeno, akcie se momentálně připravují na to nejlepší z obou světů.

Pod povrchem je však cítit nervozitu a chuť vybírat zisky prvního pololetí roku. Náš komentář k výsledkům Nvidie nešetřil superlativy, nicméně pozitivní tržní reakce se brzo změnila ve výprodeje tahající dolů celý trh. Říct, že masivní překvapení u výhledu na další kvartál již bylo zahrnuto v ceně a očekáváních dle nás nejde, jelikož 16 vs 12 mld. USD je na to příliš velký rozdíl. Dle našeho názoru došlo spíš na výběr zisků, jelikož nejeden velký fond sedí na jejich slušné porci. To ovšem nemusí nutně znamenat, že jsme na Nvidii viděli letos maxima. Valuace se koneckonců stáhla na fwd P/E 35x, což je na Nvidii vlastně nízké číslo.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif