Průmyslová aktivita zůstává v hlubokém útlumu

byznys

Tuzemský PMI průmyslové aktivity za červenec pozitivně překvapil. Po červnových 40,8 bodu totiž index za červenec vzrostl na 41,4 bodu a překonal veškerá tržní očekávání včetně našeho nejoptimističtějšího odhadu na trhu ve výši 41,0 bodu.Trh přitom v průměru počítal se zhoršením ukazatele na 40,1 bodu.

Průmyslová aktivita zůstává v hlubokém útlumu
Ilustrační foto
2. srpna 2023 - 09:30

Ani červencové zlepšení nic nemění na extrémně utlumené průmyslové aktivitě. V pásmu kontrakce se tuzemská průmyslová produkce dle respondentů nachází již 14 měsíců v řadě. Na celkovém zhoršení nálady se výrazně podepisuje slabá poptávka, domácí i zahraniční, což se projevuje ve slabém subindexu objednávek. Ruku v ruce s dlouhodobě se snižující aktivitou reportují tazatelé snižování zaměstnanců. Zároveň ale vyjadřují obavy z nedostatku kvalifikovaných zaměstnanců a tlaku na růst mezd, komentuje Jan Vejmělek, hlavní ekonom Komerční banky.

ECB: Zvýšení sazeb, ale konec cyklu je na dohled

Průmyslový sektor čelí deflačním tlakům. Výrazně klesají ceny vstupů, podle dílčího subindexu dokonce nejrychlejším tempem od prosince 2008. Již třetí měsíc v řadě pak je patrné i snižování prodejních cen. Firmy si tak stále udržují či dokonce zvyšují své marže. Ve světle slabé poptávky je ale pouze otázkou času, kdy se to výrazněji projeví buď na rostoucích mzdách nebo na nižších prodejních cenách.



Z celoročního pohledu bude letos patřit průmysl k poraženým. Nejprve musel čelit potížím v souvislosti s pandemií a válkou, což se negativně podepsalo na dodavatelských řetězcích, nedostatku některých komponent pro výrobu a celkově potížemi na straně nabídky. Vysoká inflace a pokles reálných disponibilních důchodů pak sráží i poptávku. I když pro druhou polovinu roku vidíme šance na zlepšení situace v průmyslu, za celý rok 2023 čekáme růst průmyslové produkce pouze o 1,2 % po loňských 2,7 %.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif