Mzdy zvolňují dynamiku růstu, ale hlásí velké rozdíly

byznys

Nominální mzdy zvolnily své tempo ze 7,1 % (Q3 2023) na 6,3 % (Q4 2023). To je o něco výraznější růst, než jsme čekali my (6,0 %) i ČNB (6,2 %).

Mzdy zvolňují dynamiku růstu, ale hlásí velké rozdíly
Ilustrační foto
5. března 2024 - 11:01

Navíc pohled do struktury ukazuje, že mezi jednotlivými odvětvími zůstávají značné rozdíly a obecně rychleji roste dynamika mezd v tržních službách, které vykazují nejvyšší setrvačnost inflační dynamiky. To vše jsou spíše další důvody pro lehkou obezřetnost při snižování úrokových sazeb v nejbližších kvartálech, komentuje Jan Bureš, hlavní ekonom Patria Finance

Jak jsme předpokládali, o něco rychleji rostou mzdy v tržních odvětvích. Klíčový průmysl vykazuje meziroční dynamiku mezd 7,1 %, ale to je pravděpodobně v roce 2024 neudržitelné. Průmyslové podniky hlásily v posledních měsících slabé objednávky a na začátku roku 2024 značná část z nich také po delší době redukci počtu zaměstnanců. I stále velmi úspěšná Škoda Auto plánuje letos zaměstnancům navýšit mzdy “pouze” o 5 %.


Lépe jsou na tom zaměstnanci ve vybraných službách. Setrvale vyšší dynamiku mezd si udržuje sektor IT (+8,7 %), a to přes lehké ochlazení poptávky v posledních měsících. Velmi silnou dynamiku mezd také hlásí pohostinství a hoteliérství (+10,1 %), které je také jedním z tahounů zvýšené inflace služeb - ceny v restauracích a v hotelech i v průběhu ledna rostou meziročně skoro o 9 % a vykazují silné meziměsíční momentum. Naopak radost centrálním bankéřům musí dělat relativně pomalý nárůst platů ve veřejné správě a v netržních odvětvích.



Právě pohled do segmentu služeb může být však pro ČNB stále trochu znepokojující. Zmíněné restaurace a hotely sice v posledních kvartálech reálně stagnují (výkony očištěné o cenový vývoj), ale klienti reálně podle “velkých čísel” nemizí. A nominálně naopak tržby relativně rychle rostou, protože zákazníci (ať už domácí nebo cizinci) akceptují rychlý růst cen, který se následně propisuje nejen do zisků, ale také ve zrychlené dynamice mezd. To je v zásadě klasický způsob, jakým se dokáže inflace “zabydlovat” v ekonomice natrvalo.

Pokud by se to týkalo více odvětví, byla by to pro ČNB varovná zpráva. Zatím to je spíše důvod “k zamyšlení” a možná trochu i argument, proč na nejbližších zasedáních jít raději se sazbami dolů po 50bps krocích spíše než po 75bps. Celkově předpokládáme, že dynamika mezd vzhledem k obtížnější situaci v průmyslu a lehkému nárůstu nezaměstnanosti letos opět zvolní a bude se pohybovat mezi 5-6 %. Na druhou stranu však po dvou letech díky výrazně nižší inflaci uvidíme v roce 2024 reálný růst mezd .

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 64%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif