Týden na akciových trzích: Čtyři dny akcie rostly, pokles jen v pondělí

byznys

Výsledková sezóna za druhý kvartál respektive první polovinu roku je v plném proudu. Výsledky jsou zatím lepší v meziročním srovnání, tzn. že vzrostly. Většinou také překonaly očekávání trhu.

Týden na akciových trzích: Čtyři dny akcie rostly, pokles jen v pondělí
Ilustrační foto
23. července 2023 - 09:30

Slušná čísla prezentovaly velké americké banky. U technologických firem Tesla a Netflix došlo k turbulentnímu obchodování, které ovlivnilo technologický index NASDAQ a vlastně i širokopásmový S&P500. Obě společnosti přitom překonaly reportovanými výsledky očekávání analytiků, jenže u Tesly došlo k poklesu marží a u Netflixu zklamal výhled. A to přineslo výraznou reakci investorů po zveřejnění výsledků, komentuje Bohumil Trampota, analytik Komerční banky.

Jednoznačně nejdůležitější zprávou bude příští týden zasedání Fedu a ECB, a tedy rozhodnutí o sazbách (níže) a doprovodný komentář guvernérů. Spekulace na výsledek těchto měnověpolitických jednání mohly mít vliv i na konec obchodování tohoto týdne.

Pražská burza


Týdenní výkon


Pouze na samotném začátku týdne v pondělí pražská burza mírně oslabila. Ve zbytku týdne rostla. Bez překvapení to znamená týdenní růst indexu, a to již třetí v řadě. Tento týden přidal PX index +1,84 % (1 335,07 b.). Žádná ze společností na pražské burze tento týden neklesla.

Nejúspěšnějšími byly banky. Erste (+4,42 %, 827 CZK) roste čtvrtým týdnem v řadě. Stejně se vedlo i Komerční bance (+1,72 %, 710 CZK) a řetěz vítězných týdnů je na hodnotě čtyři. A musím se opakovat i u Monety (+2,46 %, 83,30 CZK). I ona patří do klubu čtyřkařů. S růstem +2,00 % stojí za zmínku ještě Kofola (+2,00 %, 255 CZK), mírně se odlepila od hranice 250 CZK a je to pro ni třetí týdenní růst v řadě, ale devátý neklesající (ve zbylých týdnech skončila beze změny). Philip Morris ČR (+0,95 % 17 000 CZK) za týden dokázal vzrůst o téměř procento. ČEZ (0,00 %, 903 CZK) skončil beze změny. Hned v pondělí spadla jeho cena pod úroveň 900 CZK, ale v pátek se mu tuto metu opět podařilo dobít. Zobchodovaný objem byl na ČEZu opravdu hluboko pod dlouhodobým průměrem.

Páteční výkon

Index PX (+0,60 %, 1 335,07 b.) v pátek rostl čtvrtým dnem v řadě.

Erste Group (+2,07 %, 827 CZK) páteční etapu vyhrála. V tomto týdnu klesla pouze v úvodním časovce v pondělí. Beze zpráv se za ní v pátek umístily pojišťovna VIG (+0,70 %, 575 CZK) a ČEZ (+0,56 %, 903 CZK). Obě společnosti se obchodovaly stejně jako Erste, v pondělí pokles zbytek dnů v týdnu růst.

Oslabila pouze Komerční banka (-0,49 %, 710 CZK). To bylo vše, ostatní jména na pražské burze dnes rostla.



USA

Široký americký index S&P500 od pondělí do čtvrtka vzrostl o +0,65 % (4 534,87 b.). Za celý týden došlo k poklesu jen ve čtvrtek, což měly na svědomí technologie (výše). V pátek otevřel seanci růstem o +0,3 % a za celý týden by mohl posílit o asi o procento.  

Evropa

Evropský index STOXX Europe 600 oslabil tento týden, podobně jako pražská burza, pouze v pondělí. Ostatní dny rostl. Dnes je krátce před koncem obchodování silnější o 0,3 %. Za celý týden to pak vypadá na růst o +1,0 %.  

Podstatné kurzotvorné zprávy z pražské burzy

Bez podstatnějších korporátních kurzotvorných zpráv.

Co se dá čekat příští týden?

Ve  čtvrtek 27. července v 7hod zveřejnil kvartální report Moneta.  Vysoké úrokové sazby jsou dvousečná zbraň. Na jednu stranu to zvyšuje úrokový výnos, ale na druhou to také znamená vysoké náklady na financování. To tvoří tlak na marže. Velký otazník je nad tvorbou opravných položek. Myslíme si, že by mohlo dojít k zvýšení celoročního cíle na čistý zisk.  

Fed i ECB rozhodnou příští týden o nastavení úrokových sazeb. V obou případech čekáme zvýšení o 25 bb. rozdíl je v tom, že zatímco u Fedu by mělo jít o poslední utažení měnové politiky u ECB by mělo dojít k dalšímu zvyšování.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif