Zpomalující inflace podpořila sázky na snížení sazeb ČNB

byznys

Meziroční inflace se v červnu v souladu s tržním konsenzem i naší prognózou snížila z květnových 11,1 % na 9,7 %.

Zpomalující inflace podpořila sázky na snížení sazeb ČNB
Ilustrační foto
14. července 2023 - 08:20

Jádrová inflace, která je očištěná o ceny energií, pohonných hmot a potravin pak zpomalila z 8,6 % y/y na 7,5 % y/y. To bylo hlavně důsledkem vysoké srovnávací základny loňského roku, když se po sezónním očištění jádrové ceny zvýšily stejně jako v květnu meziměsíčně o mírných 0,1 %. Jednalo se tak již o druhý měsíc v řadě, kdy se meziměsíční růst jádrových cen nacházel v anualizovaném vyjádření pod cílem centrální banky. To z našeho pohledu svědčí o průsaku slabé poptávky do cenové dynamiky, píše v komentáři Jaromír Gec, analytik Komerční banky.

Trhy potvrzení dezinflačního trendu v tuzemsku utvrdilo v očekávání výrazného snížení úrokových sazeb ČNB již v letošním roce. Dnes odpoledne zaceňovaly pokles repo sazby do konce roku o zhruba 100 bb, což je v porovnání se včerejškem o necelých 10 bb více. V nejistotě ohledně načasování zahájení cyklu uvolňování měnové politiky trhy drží bankovní rada ČNB, která nadále zdůrazňuje proinflační rizika a pokračuje ve vymezování se vůči tržnímu očekávání i vlastní prognóze. Důvodem je zřejmě také snaha podpořit korunu na pozadí zužujícího se úrokového diferenciálu.



Odeznívání inflačních tlaků znovu ukázala také data z USA. Ceny průmyslových výrobců v červnu vzrostly meziměsíčně o 0,1 %, tedy o 0,1 pb pomaleji, než se očekávalo. Zároveň byl směrem dolů revidován i květnový údaj. V meziročním vyjádření se tak PPI zvýšily meziročně rovněž o 0,1 % oproti tržnímu konsenzu ve výši 0,4 %. Po včerejší nižší spotřebitelské inflaci se tedy jedná o další dílek do skládačky nad očekávání rychlého odeznívání inflačních tlaků v zámoří. Počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti v minulém týdnu sice mírně poklesl, tato data z prázdninových týdnů však trhy mají tendenci příliš nepřeceňovat.

Koruna ve čtvrtek navzdory dalšímu poklesu úrokového diferenciálu vůči eurovým sazbám k euru neztratila a obchodovala se poblíž otevírací úrovně lehce pod 23,80 CZK/EUR. Podržel ji pravděpodobně oslabující americký dolar, který k euru na pozadí slabších cenových statistik ztratil 0,5 % na 1,119 USD/EUR. Stagnace koruny kontrastovala s mírným posílením obou zbývajících středoevropských měn. Maďarský forint k euru posílil o 0,3 % na 374,2 HUF/EUR, polský zlotý si připsal 0,2 % na 4,433 PLN/EUR.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif