Mýtus pravého jídla: Proč „autentická“ kuchyně klame

Autenticita v kuchyni. Pojem, který evokuje představu pravosti, tradice a kulturního dědictví. Ale co když se za touto snahou o „pravé“ recepty skrývá past, která omezuje kreativitu, podporuje stereotypy a brání přirozenému vývoji kuchyně?

Mýtus pravého jídla: Proč „autentická“ kuchyně klame
Ilustrační foto
2. června 2025 - 04:52


Maggie Turansky ve své eseji „The Authenticity Trap: Why We Need to Rethink ‘Traditional’ Cuisine“ upozorňuje, že autenticita je často vágní a subjektivní pojem. Během svých cest po světě ochutnala tradiční pokrmy v jejich domovinách (od gruzínského chačapuri po sicilskou caponatu) a zjistila, že každá verze se liší podle regionu, rodinných tradic či dostupných surovin. Tato variabilita ukazuje, že neexistuje jediná „pravá“ verze jídla, ale spíše spektrum autentických interpretací.

Pojem autenticity může sloužit jako nástroj kulturního vylučování. Jak upozorňuje filozofický magazín The Philosophers’ Magazine, důraz na autenticitu může vést k diskriminaci a stereotypizaci, kdy jsou určité kuchyně považovány za méně hodnotné nebo „etnické“ a jejich tvůrci jsou omezováni ve své kulinářské kreativitě. Tento přístup může bránit inovacím a přirozenému vývoji kuchyně.


V některých případech se autenticita stává nástrojem národní identity a politického boje. Fenomén známý jako gastronacionalismus využívá jídlo k posilování národní hrdosti a vymezování se vůči jiným kulturám. Příkladem může být spor o původ boršče mezi Ukrajinou a Ruskem, který vedl až k zápisu ukrajinského boršče na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

Kuchyně je dynamický organismus, který se neustále vyvíjí. Fúzní kuchyně, kombinující prvky různých gastronomických tradic, vznikají přirozeně díky migraci, globalizaci a kulturní výměně. Například kuchyně Hmongů je považována za „ultimátní fúzní kuchyni“, neboť kombinuje vlivy z Číny, Laosu, Thajska a dalších zemí. Takové přístupy obohacují gastronomii a reflektují současnou realitu propojeného světa.

Přehnaný důraz na autenticitu může omezovat kreativitu kuchařů a bránit inovacím. Jak uvádí článek na Epicurious, i v rámci jedné kuchyně existuje mnoho variací a přístupů, které jsou ovlivněny regionálními zvyklostmi, dostupností surovin a osobními preferencemi. Odmítání těchto variací jako „neautentických“ může vést k stagnaci a ochuzení kulinářské kultury.

Psali jsme:

Místo rigidního lpění na autenticitu bychom měli přistupovat ke kuchyni s otevřeností, respektem a ochotou učit se. Tradiční recepty a techniky jsou cenným dědictvím, ale jejich interpretace a adaptace jsou přirozenou součástí živé a dynamické kultury. Odmítnutí autenticity jako jediného měřítka kvality nám umožní objevit nové chutě, propojit různé kultury a obohatit naši gastronomickou zkušenost.

Poznámka: Tento článek vychází z eseje Maggie Turansky a dalších zdrojů, které reflektují současnou debatu o roli autenticity v gastronomii.

(vlk, medium.com, foto: zai)


Anketa

Měla by podle Vás podat Fialova vláda kvůli kauze s bitcoiny demisi?

Ano 86%
transparent.gif transparent.gif
Ne 7%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 7%
transparent.gif transparent.gif