Ať to Tito (1969) nebo Fico (2024) ví to, že je nám to líto

politika

„ Víte, proč v roce 1969  se mladí lidé  tehdy shromáždili v Praze  před jugoslavskou ambasádou, aby tam  provolávali heslo: Ať to Tito ví to, že je nám to líto? Mládež tak  reágovala na rozhodnutí domácích komunistů, kteří odmítli pozvání přijet na sjezd jugoslávských soudruhů," má jasno student politologie.

Ať to Tito (1969) nebo Fico (2024) ví to, že je nám to líto
Selským rozumem
10. března 2024 - 07:29

Jak už víte,  náš  student politologie si nepřeje být jmenován, aby jej profesoři politologie nepovažovali za kolegu,  spolužáci za idiota a udavači za proruského agenta.

Co se přesně stalo v roce 1969 ?

„V roce 1969 totiž tehdejší Komunistická strana Československa rozhodla, že  jejich delegace neodcestuje na sjezd komunistů Jugoslavie, neboť soudruzi v Jugoslavii odsoudili vstup vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Připomeňme si, že šéf  komunistů v  Jugoslavii a prezident Josef Broz Tito byl v té době v Československu nejpopulárnějším světovým politikem a rozhodnutí vedení československých komunistů nejet do Bělehradu na sjezd, vnímala veřejnost jako ostudu a neúctu právě k Titovi. Proto vznikla studentská aktivita, jejiž autoři zorganizovali průvod k velvyslanectví Jugoslavie s provoláváním jména prezidenta Jugoslavie Tita.  Mezi účastníky průvodu byl tehdy i můj dědeček, který si dodnes pamatuje, jak mladí lidé tehdy křičeli: Ať to Tito ví to, že je nám to líto!  Údajně prý ten průvod nebyl rozehnaný tehdejší veřejnou bezpečností, což si dědeček vykládal tím, že neblokovali dopravu a heslem  o Titovi nikoho neuráželi," provedl malou exkurzi do historie student politologie.

Co má událost  pětapadesát let stará společného s tím, co se děje nyní?

„Nyní jsme v podobné situaci, kdy představitelé  pěti vládnocích stran učinili něco podobného, když prohlásili, že se nebudou účastnit společných zasedání české a slovenské vlády, protože slovenský ministr zahraničních věcí se setkal s ruským protějškem. Proboha, co je nám do toho, co dělá slovenský ministr?  Proč česká vláda tady proto, aby se zalíbila slovenským politikům, kteří nevyhráli volby, boří tradice a formy spolupráce? Bojí se vládnoucí politici, že po každém setkání české a slovenské vlády s novináři vyjde  vždy v lepším světle ta slovenská vláda starající se s větším úsilím o své občany více než ta naše tuzemská, která nezakrývá, že upřednostňuje Ukrajinu? I tak,  pokud i vás jako mne napadla  myšlenka, že by  mohli mladí lidé zorganizovat průvod k Velvyslanectví  Slovenska a provolávat tam:  Ať to Fico ví to, že je nám to líto?  Zapomeňte na to. Mladí lidé, jak nedávno jeden populární herec poznamenal, s vymytými mozky, totiž vůbec netuší, o co tu  jde," má jasno student politologie.





Líbil se vám článek? Máte k němu nějakou připomínku nebo zajímá vás diskuse k němu?
Více na facebookovém profilu webu Prvnizpravy.cz   zde ...



(ps, Prvnizpravy.cz, koláž: ps)










Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif