Biden podepsal zákon, který nutí čínské majitele k prodeji TikToku

politika

Americký prezident Joe Biden podepsal ve středu zákon, který nutí čínské majitele k prodeji TikToku. Je to další krok, který by mohl vést k národnímu zákazu aplikace.

Biden podepsal zákon, který nutí čínské majitele k prodeji TikToku
Joe Biden, prezident USA
25. dubna 2024 - 14:55

Jde o neobvyklou přeměnu stranických postojů. Donald Trump byl během svého úřadování známý svým protičínským postojem a pokusil se aplikaci zablokovat prostřednictvím exekutivního příkazu, ale nedávno se vyjádřil proti zákonu, který by to mohl skutečně umožnit.

Současný americký prezident Joe Biden naopak v roce 2021 zrušil Trumpův pokus o zákaz TikToku, který nahradil pomalejším přístupem zahrnujícím vyšetřování národní bezpečnosti týkající se aplikací vlastněných zahraničními subjekty.

Široce se spekuluje, že Trump byl odvrácen od zákazu TikToku díky GOP donátorovi a investorovi do TikToku Jeffu Yassovi. Trump se s Yassem setkal, stejně jako s Kellyanne Conwayovou, svou bývalou hlavní poradkyní, která má také vazby na Yasse a ByteDance, krátce předtím, než se oficiálně postavil proti zákazu. Popularita aplikace mezi mladými lidmi, mezi kterými si Trump začal získávat přízeň, mohla také ovlivnit postoj bývalého prezidenta.



Ale pod povrchem také probíhá ideologické přeskupení, přičemž levičáci ze staré školy a populističtí konzervativci se připojují k odporu proti zákazu TikTok. Republikánští jestřábi zahraniční politiky, jako je Tom Cotton, byli nejhlasitějšími zastánci zákazu TikTok, ale nedávno se k nim přidal konsensus obou stran na podporu nuceného prodeje.

Několik republikánů, včetně Marjorie Taylor Greenové, se postavilo proti zákonu z obav o svobodu projevu, připojilo se k levicově orientované ACLU a popisovalo opatření jako Pandořinu skříňku, která vládě umožňuje omezovat tok informací.

„Twitter mě zablokoval - zablokoval můj osobní účet, na kterém jsem vedla kampaň pro Kongres, získávala peníze a využívala svou svobodu projevu k informování voličů v mém okrsku, že mohou volit mě. To neudělala společnost vlastněná Čínou. To udělal americký Twitter," řekla Greenová.

Psali jsme:

Greenová a Trump oba poukázali na cenzuru ze strany amerických sociálních médií, aby zpochybnili snahu o nucený prodej TikToku, přičemž Trump nedávno obvinil Facebook z manipulace s volbami v očividném odkazu na cenzuru příběhu o notebooku Huntera Bidena v roce 2020.

Část GOP se vzdálila od zahraniční politiky a národní bezpečnosti, které byly před Trumpem definujícím rysem strany, stejně jako Demokraté se stali v těchto otázkách agresivnějšími. Vidět to můžeme na nadšení demokratů pro financování ukrajinské obrany a podporu znovuschválení zákona FISA, zákona o dohledu. To, že Trump byl jedním z posledních ve své straně, kdo bránil TikTok, ukazuje, že hnutí America First se osamostatňuje od muže, který ho přivedl do centra pozornosti před osmi lety.

(hýbl, prvnizpravy, screen: france24)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif