Černochová se raduje! Vláda přiklepla 200 miliard na letectvo

politika

Na udržení a rozvoj českého nadzvukového letectva bude do roku 2036 vyčleněno 215,8 miliardy korun. Program, který obsahuje vyčíslení výdajů na letectvo na příštích 13 let, schválila vláda. Zaznívají však varovné signály.

Černochová se raduje! Vláda přiklepla 200 miliard na letectvo
Jana Černochová, ministryně obrany
1. prosince 2023 - 06:30

Kromě nákupu 24 letounů páté generace F-35 za 150 miliard korun, který vláda schválila na konci září, částka zahrnuje například náklady na pronájem nyní používaných gripenů, uvdelo ve svém prohlášení Ministerstvo obrany.

Nákup 24 letounů s celkovými náklady 150 miliard korun schválila vláda na základě vojenského doporučení na konci září. Americké bojové letouny nahradí 14 pronajatých stíhaček JAS-39 Gripen a do budoucna i 24 letounů L-159. První stíhačky F-35 mají být hotové v roce 2029, všech 24 strojů bude v ČR do roku 2035. Česko zároveň jedná se Švédskem o prodloužení pronájmu 14 gripenů na přechodné období do roku 2035, jejich pronájem za 1,7 miliardy ročně končí v roce 2027.

Nákup stíhaček F-35 již dříve kritizoval kromě opozice i vojenský publicista Jiří Vojáček. Před časem uvedl své argumenty, proč se mu nákup zdá přinejmenším "problematický".



„Ministryně Jana Černochová nově tvrdí, že první F-35 bychom mohli mít už v roce 2027. Lockheed už má přitom výrobu rozplánovanou až do roku 2026 (Lot 17) a na svá letadla čekají mj. Polsko, Finsko nebo Belgie, které objednaly tři roky před námi. Dechberoucí nekompetence...“ napsal na svém twitterovém profilu Vojáček.

Vojenský publicista také poukázal na některé ne přiliš známé skutečnosti a pokusil se dát fakta do souvislostí.

„Výrobní situace je v současné chvíli taková, že od letošního léta sami Američané nepřebírají žádné nové letouny F-35, protože výrobce dostatečně nevyřešil potíže s implementací aktualizace Technological Refresh 3, která je podmínkou pro modernizaci letounu na úroveň Block 4. Výroba se výrazně zpožďuje už od covidu, ke zpoždění přispívají také táhlé problémy s motorem PW F135. Zjistilo se, že po aktuzalizaci nedodává systémům letounu dostatek elektrické energie a zároveň se přehřívá,“ napsal Vojáček.

Psali jsme:
Jan Zahradil o příběhu, který před námi média raději tají

„Výrobce, firma Pratt & Whitney, slíbila modernizaci F-35, ve hře však bylo (a část Kongresu na tom trvá i nadále) dokonce úplné přemotorování všech již vyrobených kusů. Konkurenční společnost General Electric nabídla adaptivní motor, který lépe pracuje s výkonem. Tohle všechno zasahuje do výrobního procesu. Výroba je každopádně rozplánována na další tři série (Lot 15, 16 a 17), přičemž Lot 17 už byl několikrát odložen (stejně jako předchozí) a v současné době se počítá s dodávkami této výrobní série v roce 2026. Právě v této výrobní sérii přitom mají být vyrobené první letouny pro Polsko, Finsko a Belgii (a samozřejmě Spojené státy, z každé výrobní série dostane velkou část USAF/USN/USMC). Ve fázi, v jaké se nyní nacházíme my (vláda rozhodla a připravuje se smlouva), se přitom Finsko nacházelo už v roce 2021, Polsko v roce 2020 a Belgie v roce 2018,“ napsal na adresu stíhaček F-35 Vojáček.

(hýbl, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif