Češi se o volby do Evropského parlamentu příliš nezajímají

politika

Češi se o volby do Evropského parlamentu, které se budou konat v příštím roce, příliš nezajímají. Jejich zájem je dokonce nejmenší ze všech států EU. Vyplývá to z dat Eurobarometru.

Češi se o volby do Evropského parlamentu příliš nezajímají
Evropský parlament
7. prosince 2023 - 06:30
Evropské volby jsou Čechům jedno. Zajímají je nejméně ze všech zemí EU

Z průzkumu vyplývá, že v České republice se o volby do Evropského parlamentu zajímá pouze 28 procent lidí. Pro srovnání největší zájem mají Nizozemci se 69 procenty.

Na druhém místě jsou Malťané a Poláci se 68 procenty. Naopak nejmenší zájem o volby hned po Češích mají Slováci s 31 procenty, uvedla televize Nova.

Z průzkumu vyplývá, že Češi nejčastěji chodí k evropským volbám proto, aby podpořili konkrétní politickou stranu nebo konkrétního kandidáta. Velkou část voličů představují ti, kteří chodí k volbám vždycky. Nevoliči naopak nejčastěji uváděli, že se o politiku nezajímají obecně.



Kromě voleb se průzkum věnoval například i tomu, jak obyvatelé Evropskou unii vnímají. V celé sedmadvacítce na ni má 45 procent občanů pozitivní pohled, 16 procent pak negativní. V České republice ale členství vnímá pozitivně jen 31 procent lidí. Oproti poslednímu průzkumu v březnu letošního roku se nejvíc zvýšil počet Čechů, kteří Evropskou unii vnímají neutrálně.

Psali jsme:

Průzkumu Eurobarometru se v celé sedmadvacítce zúčastnilo přes 26 tisíc lidí. V České republice na otázky odpovídalo přes tisíc obyvatel.

(jar, prvnizpravy.cz, foto: repro: CaT)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif