Česká vlna solidarity a temné stíny Vánoc

politika

Na pomoc pozůstalým po střelbě se sešly desítky milionů korunVíce než 38 milionů korun darovali lidé v Česku do sbírek na pomoc pozůstalým a přeživším po čtvrteční střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Česká vlna solidarity a temné stíny Vánoc
Pietní místo v Praze
24. prosince 2023 - 06:30

Češi opět projevili obrovskou dávku solidarity. Nejvíc peněz, přes 33 milionů, získal Nadační fond UK. Vyplývá to z údajů na webech jednotlivých sbírek.

Nadační fond UK vyhlásil sbírku na podporu rodin obětí, pedagogů a studentů zasažených čtvrteční střelbou. Do sobotního odpoledne do sbírky přispělo 29.000 lidí, kteří dohromady vybrali skoro 33,2 milionu korun. Pěti miliony v pátek slíbil přispět i pražský magistrát. Univerzita uvedla, že vybrané prostředky použije na adresnou pomoc zasaženým a využití bude koordinovat s vedením fakulty.



Do sbírka na pomoc obětem střelby na portálu Znesnáze21 lidé dosud poslali necelých 4,8 milionu korun. Vybrané peníze budou využity na psychologickou i materiální pomoc a pomoc při rekonvalescenci a fyzioterapii zraněným. "Další potřeby budeme řešit v nejbližších dnech s Filozofickou fakultou UK a pozůstalými," uvádí web sbírky.

Solidární finanční pomoc na podporu osob zasažených čtvrteční tragédií organizuje také brněnská Masarykova univerzita. Podle údajů na jejím webu přispělo do sobotního odpoledne 662 dárců, kteří poslali dohromady 487.000 Kč.

Psali jsme:

Čtvrteční střelba v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v centru Prahy je nejtragičtějším případem střelby v historii Česka. Útočník zastřelil podle posledních údajů policie 14 lidí, dalších 25 bylo zraněno. A neměli bychom zapomínat na další tři mrtvé, mladého otce s batoletem v Klánovicích a otce pachatele. Mrtvý je i střelec, který po útoku zřejmě spáchal sebevraždu. Vláda na sobotu vyhlásila státní smutek za oběti střelby.

(jar, foto: Bára Richterová, PrahaIN)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif