Česko ná nedostatky v přípravě na krizové situace, varuje NKÚ

politika

Výroční zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) odhalila komplexní nedostatky v systému, které Českou republiku činí v období narůstajících globálních hrozeb velmi zranitelnou. Šéf úřadu kritikou vůči státu nešetřil.

Česko ná nedostatky v přípravě na krizové situace, varuje NKÚ
Miloslav Kala, šéf NKÚ
9. dubna 2024 - 11:03

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) ve své nejnovější výroční zprávě za rok 2023 poukázal na vážné nedostatky v připravenosti České republiky na řešení krizových situací a mimořádných událostí. V době, kdy se bezpečnostní situace na světě zhoršuje, zpráva odhaluje slabiny v systému ochrany měkkých cílů, ochrany obyvatelstva, obranných schopností a ekonomické stabilitě státu.

Podle zjištění NKÚ je v ČR nedostatečně vyvinut systém ochrany měkkých cílů a ochrana obyvatelstva je dlouhodobě opomíjena. S počtem trvalých úkrytů, které mohou ukrýt pouze 3,2 % obyvatelstva, a nedostatkem ochranných prostředků, jako jsou masky a ochranné obleky, je Česká republika špatně vybavena pro případ mimořádných událostí.

Zpráva také kritizuje Ministerstvo obrany za neefektivní využití prostředků na obnovu armádní techniky a nezvládnutí modernizace chemického vojska. V důsledku toho zůstává vojenská technika zastaralá a schopnosti chemického vojska nedostatečné.

Dalším zásadním problémem, na který Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) upozornil, je nedostatečná digitalizace ve veřejné správě, což zpomaluje modernizaci státní správy a vede k zbytečné administrativní zátěži. To je patrné i při vyplácení kompenzačního bonusu, kde bylo nutné údaje z online žádostí zadávat manuálně, což stálo stát 457 milionů Kč.

Zpráva dále upozorňuje na neefektivní využívání dotací, kdy mnohé dotované projekty nemají reálný dopad na společnost, a na rostoucí státní dluh, který zatěžuje budoucí generace. S tím souvisí i vysoké výdaje na obsluhu dluhu a druhá nejvyšší inflace v EU, vedoucí k poklesu reálného příjmu domácností.

Prezident NKÚ Miloslav Kala shrnul situaci slovy, že státní instituce na krize často reagují pouze formálně a skutečné změny přicházejí jen minimálně. Výroční zpráva NKÚ tak odhaluje komplexní nedostatky v systému, které Českou republiku činí zranitelnou v období narůstajících globálních hrozeb.

(dan, NKÚ, screen: ovm)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif