ČT se zpronevěřila svému kodexu, udeřil odborář Dufek

politika

Někdejší prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek a šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek se vyjádřili k podnělním protestům českých zemědělců. Kriticka zazněla nejen na Českou televizi, ale i na vládu Petra Fialy.

ČT se zpronevěřila svému kodexu, udeřil odborář Dufek
Bohumír Dufek, odborový předák
21. února 2024 - 06:30

Bohumír Dufek úvodem tiskového brífinku ostře zkritizoval zpravodajství o protestu zemědělců, které vysílala Česká televize.

„Podle mě se zpronevěřila svému kodexu, protože dávat takový prostor lidem, kteří se vůbec nepodíleli na přípravě celé akce, považuji, když už řeknu slovo, za nepatřičné,“ řekl na úvod Dufek.

„Vidím tady samé mladé tváře, vy si nepamatujete, jak to bylo za komunistů. To každý dostal nálepku na čelo a podle toho se k němu ten režim choval, takže mně připadá, nechci říkat, že se to vrací, ale že to má spousty podobných rysů. Tak jako měla podobný rys ta demonstrace na Malostranském náměstí, když proti nám použili paní Mazancovou, která to tak dobře vyjednala, že v současnosti český národ přemýšlí nad tím, jestli vůbec budou mít děti ve školách stravu, protože propustíme radši učitelky a propustíme učitele z družin, jenom hlavně proto, aby měl pan Bek čisté svědomí proti koalici. To včera byl obdobný systém,“ doplnil šéf Asociace samostatných odborů Dufek, na jehož slova navázal někdější prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek.



„Nepamatuji, že by za dva roky byla tak prázdná Praha jako včera. Všichni mohli projíždět, i když všichni vypravovali, jak budeme omezovat. Protest byl pro to, abychom upozornili na to, na co upozorňuje celá Evropa. Žijeme jenom v mystifikaci a ve lži,“ prohlásil Jandejsek a poté opět zdůraznil, že protest neměl nikomu škodit ani nic ničit.

Při protestu přijelo podle Jandejska do Prahy kolem 800 traktorů.

„Co mě zamrzelo, to je to, že se začalo vypravovat, všechny sdělovací prostředky s tím vystartovaly, že ti, kteří přijeli s traktory, nebyli spokojení. Prosím vás, proč by sem jezdili, když by nebyli spokojeni s organizátory akce? Tomu nerozumím. Část odjela, protože mají doma živočišnou výrobu, ti nás na to upozorňovali,“ pokračoal Jandejsek.

Jak dále sdělil přítomným novinářům Jandejsek, všechny traktory byly podle jejich zjištění obcházeny a fotografovány českou policií. Proto prý také odjely, aby neměly problém.

Psali jsme:

„Bylo dokonce říkáno, že dostanou pokutu 5000, ale to si myslím, že tak není, protože tento protest, občanská neposlušnost, nespokojenost je nadřazená nad těmito věcmi. Až to přijde, dáme to dohromady a budeme to řešit právně. Lidé se báli a sedli na traktory,“ uvedl dále Jandejsek s tím, že jestli jsme opravdu demokratický stát, tak tomu nerozumí.

Jandejsek dál uvedl, že na Malostranském náměstí bylo podle jeho odhadů kolem čtyři až pět tisíc lidí.

„Zemědělci neudělali nikomu nejmenší problém, jak to slíbili. Upozornili jsme na to, jaká je situace. Uvidíme, co se bude dít, je to diskutabilní v tom, že pokud vláda nic neudělá, tak zemědělci určitě nebudou ticho,“ doplnil exprezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek.

„Bohužel, jak poslouchám, kde vyleze pan ministr, tak tam se mlží, tam se dehonestuje a tam se lže. Jsem z toho smutnej, protože mně už na tom moc nezáleží. Já jsem člověk, který už se v tom dlouho pohybovat nebude, ale myslím na ty naše nástupce, na ty naše děti a vnoučata. Jestli nebudeme řešit nic, tak dopadneme špatně. To už ví celá Evropa,“ konstatoval Zdeněk Jandejsek.

(jk, prvnizpravy.cz, screen: forumz)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif