Daň z vlastnictví telefonu je nemravná. Hamplová zuří

politika

Senátorka Jana Zwyrtek Hamplová se dopálila ohledně “daňě z vlastnictví telefonu,” která je podle ní naprosto nemravná. Nemravná tak, že víc už podle ní být prý ani nemůže. A přesto ji prý stát pro naše občany chystá. 

Daň z vlastnictví telefonu je nemravná. Hamplová zuří
Jana Zwyrtek Hamplová, senátorka
20. května 2023 - 11:03

„Je tu prý úmysl zvýšit příjmy veřejnoprávních médií nenápadně, bez přímého navyšování koncesionářských poplatků. Nově by platili i ti, kdo televizi sice nemají, ale mají telefon, na kterém mohou vysílání sledovat. 

Stát nás nutí do kde čeho. Do datovek, které bez techniky “nedáme”, a jakákoli komunikace už se směruje do elektronické podoby. Tedy ten mobil už dnes musí mít opravdu každý. I osmdesátiletá babička, chce-li dostávat informace třeba z radnice. Studenti mají mobily zcela jistě… Dokonce i žáci. Prostě je to normální součást života. A teď někoho, kdo rozhazuje naše miliardy všemi směry, napadne, že by se občan i na mobilu teoreticky mohl dívat na televizi… tak ať platí. Neuvěřitelné! Kam jsme to došli? Ale ještě lépe - kam to necháme dojít? 

To, že je veřejnoprávní televize v mobilním éteru, nemusí nikoho zajímat. Je to “neobjednané plnění.” Nechci, nesleduji, neplatím. A když, tak oprávněně. ČT sice není podnikatel, ale podpůrně bych danou filozofii ve vztahu k mobilům aplikovala, protože jde o obdobnou situaci. Tyto nové nápady, jak dostávat z lidí peníze, už jsou opravdu projev zoufalství," napsala ve svém facebookovém příspěvku senátorka Zwyrtek Hamplová. 

A zoufalství čtenářů bylo vidět hned v prvních komentářích pod příspěvkem. Lidé čekají od vlády už jen to nejhorší.

(z facebookového profilu Jany Zwyrtek Hamplové)

A na co senátorka narážela? Vláda totiž chystá velkou změnu pro placení koncesionářských poplatků. Nejenže zdraží, ale zároveň je budou muset nově platit i statisíce těch, kteří mají chytrý mobil nebo tablet, na nichž lze televizi a rozhlas také sledovat.

Počet domácností a evidovaných rozhlasových přijímačů, ze kterých poplatek platí podnikatelé, byl loni 3,8 milionu. Počet evidovaných televizních přijímačů loni činil 3,5 milionu.

Ministr kultury Martin Baxa (ODS) vyslyšel žádosti ředitelů České televize a Českého rozhlasu, Petra Dvořáka a Reného Zavorala, a o změnách už vyjednává.

„Do portfolia návrhů, které zvažujeme, patří především rozšíření okruhů koncesionářů. Ale vše je ve stadiu debat,“ řekl pro deník Právo Baxa. „Obě veřejnoprávní média požadují navýšení koncesionářských poplatků. Byl to veřejně sdělený požadavek,“ řekl ministr.

„My s tím při přípravě velké novely zákona o České televizi a Českého rozhlasu pracujeme, ale závěr ještě nemáme,“ dodal ministr kultury Baxa.

Na ministerstvu o tom jedná pracovní skupina, v níž sedí i zástupci koaličních stran a veřejnoprávních médií. Členem této skupiny je i poslanec STAN Jan Lacina. 


„Velká televizní novela by měla redefinovat televizní přijímač. Kromě televizoru by to měl být i telefon a počítač. To by rozšířilo počet domácností, které platí koncesionářské poplatky, o zhruba 600 tisíc. To je jeden zdroj financování,“ uvedl Lacina. 

„Jedná se i o tom, že by se zvedly poplatky jednorázově. Ale nebudu říkat ta čísla. Platit by to mělo pravděpodobně od 1. ledna 2024,“ dodal Lacina. 

(böhm, prvnizpravy.cz, foto: red.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 85%
transparent.gif transparent.gif
Ne 8%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 7%
transparent.gif transparent.gif