Digitální kolaps a malá domů pro syna. CERMAT v potížích

politika

Problémy okolo spušění digitálního způsobu podávání přihlášek na střední školy se množí. Jak se ukazuje, ředitel CERMATu Miroslav Krejší přihrál nezletilému synovi peníze a ještě to "prohnal" přes jinou firmu.

Digitální kolaps a malá domů pro syna. CERMAT v potížích
Miroslav Krejčí, šéf CERMATu
4. února 2024 - 06:30

Informaci přinese Deník N. Nezletilý syn ředitele Cermatu Miroslava Krejčího dostal podle zjištění deníku loni od státní organizace, kterou vede jeho otec, celkem přes 80 tisíc korun. Podílel se i na práci na elektronickém systému na přihlašování na střední školy, za to ale podle ředitele honorář nedostal. Zda-li se případem bude zabývat policie není v tuto chvíli jasné. Co ale jasné je, že plán "digitalizace" v podání současné vlády je jedno velké fiasko. A opozice kritikou nešetří.
 
„Další selhání státu v digitalizaci. On-line přihlášky nefungují. Je to další důkaz, že pozice vicepremiéra pro digitalizaci byla vytvořená jen, aby se Pirátům dala nějaká funkce. Buď tato pozice nemá žádnou váhu, reálně nic neznamená a každé ministerstvo si stejně dělá, co chce, nebo je pan Bartoš totálně neschopný.

Obojí je špatně. Nejde jen o eDoklady a přijímačky, podařilo se jim rozbít systém Identity občana, přes který se přihlašují i další lidé ke službám státu. Je to ostuda.



Dnes není technický problém připravit systémy, které zvládnou nápor desítek tisíc lidí najednou, je to tedy jen a pouze zodpovědnost politiků, že to neumí řídit.

A to připomínám, že digitalizace byla prioritou koalice Pirátů a STANu. Ministerstvo školství i vnitra řídí STAN. Jak asi vypadají oblasti, kterým nerozumí vůbec a které pro ně prioritou nejsou," napsal na sociální síti facebook předseda Přísahy Robert Šlachta.

S kritikou přišel i předseda Svobodných Libor Vondráček, který celý projekt vidí jako další digitální kolaps z dílny vicepremiéra Ivana Bartoše.

„Další digitální kolaps. Při první účasti Pirátů ve vládě mají vicepremiéra pro digitalizaci Ivana Bartoše, který se svou stranou vykřikoval "Pusťte nás na ně!”, aby nám pak předvedl, jak se to dělá digitálně a bez kauz.

Výsledkem je nemožnost používat od 1. 1. 2024 systém na digitalizaci stavebního řízení kvůli opakovanému rušení a znovuvypisování zakázky v rozporu s Úřadem na ochranu hospodářské soutěže, nemožnost některých obcí požádat kvůli NIA na konci ledna o dotace a dneska tu máme další digitální kolaps elektronických přihlášek na střední.

Což o to, já digitalizaci fandím, ale měla by být doprovázena rušením úřadů. Místo toho nechal Bartoš na náklady daňových poplatníků vytvořit “Digitální a informační agenturu”, aby prý digitalizace mohla probíhat hladce, a tak tu máme kromě více digitálních kolapsů také více digitalizujících úředníků. Věra Jourová už navíc chystá zřizovat “Národní úřad pro umělou inteligenci”. Tak to vypadá, že zatímco den daňové svobody byl v roce 1929 v době papíru a pošty byl 19. února, v době digitalizace a datových schránek bude den daňové svobody stále později v červnu.

Psali jsme:

Když ale člověk vidí nepraktičnost nového pirátského gigatrolejbusu, které nechal bývalý primátor Hřib nakoupit za 600 milionů, je jasné, že to není Bartošová chyba, ale Piráti mají tyhle nepovedené experimenty v DNA," okomentoval pirátskou agendu a (ne)schopnosti ministra Bartoše předseda Svobodných Libor Vondráček.

(hýbl, prvnizpravy.cz, screen: mšmt)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 21%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif