Dílčí vítězství zemědělců. Fiala zařadil zpátečku

politika

Zemědělci včera dosáhli na základě trvalého nátlaku na vládu první dílčí úspěchy. Vláda totiž na svém výjezdním zasedání v Jablonci nad Nisou upravila např. podmínky pro přímé platby. Vyhráno však zemědělci zdaleka nemají.

Dílčí vítězství zemědělců. Fiala zařadil zpátečku
Petr Fiala, premiér ČR
14. března 2024 - 06:05

Po ruském vpádu na Ukrajinu EU zrušila všechna dovozní cla a kvóty na zemědělské produkty z Ukrajiny, aby napadené zemi ekonomicky pomohla.

Protestující zemědělci žádají revizi zemědělské politiky Evropské unie, odmítnutí nynější podoby zelené politiky nebo zastavení bezcelního přílivu produktů ze zemí mimo EU, zablokování podle nich nekontrolovaného a bezcelního dovozu z Ukrajiny, zvýšenou ostrahu východních hranic nebo zavedení cel.

Po protestech minulý týden v Praze, kdy zemědělci vysypali hnůj a balíky slámy u Úřadu vlády a projeli s traktory Prahou, řekl premiér Fiala, že vláda bude přemýšlet o tom, zda nedat 2 miliardy korun radši někomu jinému než zemědělcům. A nyní zemědělcům vzkázal, že hnůj patří na pole.

„Hnůj se má sypat na pole, traktory patří taky na pole. My máme být za jednacím stolem a bavit se o tom, co české zemědělství potřebuje,“ prohlásil na výjezdním zasedání vlády na adresu protestujících zemědělců premiér Petr Fiala (ODS). Radikalizaci některých zemědělských organizací zároveň šéf vládního kabinetu považuje za zbytečnou.

S Fialou ovšem nesouhlasí známý český bloger Vidlák.

„Sklady jsou totiž plné loňského obilí. Málokdo ho kupuje. Na trhu je levnější pšenice. Z Ukrajiny. Je jí víc než dost, protože Ukrajina přes své přístavy v Černém moři exportuje mnohem méně než dřív. Jediná alternativní cesta vede přes Evropu. Ukrajinské obilí je tak laciné, že to stojí za úplatky celých vlád, stojí to za podvádění, ba i za vraždu. Je to byznys jako prase.

A tak české obilí leží v silech. Prodej za cenu ukrajinského, nebo si to nech. Nabídka rapidně převyšuje poptávku.

Ukrajinské zemědělství by totiž celou Evropu bez problémů uživilo. Tedy… pokud nám nebude vadit větší množství pesticidů, plošné trávení myší (i zajíčků a srn) pomocí fakt řádných jedů a nebude nám vadit GMO. A samozřejmě nám nesmí vadit, že my tady žádné vlastní zemědělství mít nebudeme. Můžeme nechat krajinu zarůst nebo z polí nadělat golfová hřiště, Volodymyr nám všechno levně dodá. Není problém. Co nedodá Volodymyr, to dodá Lula la Silva nebo Javier Milei z jižní Ameriky.

Všechno bude v pořádku, korporace si nahrabou a my budeme mít levnější chleba a budeme šťastní, dokud ze dne na den nezjistíme, že zmíněné země si jaksi zvolily vládu, která odporuje evropským hodnotám a najednou bude v bytostném zájmu eurohodnot se od nich okamžitě odstřihnout. Případně, dokud se nezjistí, že plout po moři je příliš rizikové a lodě s masem jaksi do Hamburku nedorazily," okomentoval situaci v našem zemědělství a problémy s levnou pšenicí z Ukrajiny populární bloger Daniel Sterzik alias Vidlák na serveru VidlakovyKydy.cz.

Zemědělci včera dosáhli na základě trvalého nátlaku na vládu první dílčí úspěchy. Vláda totiž na svém výjezdním zasedání v Jablonci nad Nisou upravila podmínky pro přímé platby a schválila snížení neprodukčních ploch o tři procenta na pět procent. Pro zemědělce to znamená, že ornou půdu, kterou měli původně vyhradit na neprodukční plochy, budou moct osít plodinami vázajícími dusík, například jetelem nebo vojtěškou. Ty jim mohou posloužit jako krmivo nebo k hnojení, a zároveň to pomůže vytvářet biologickou diverzitu. Na přímých platbách mají zemědělci letos dostat podporu 20 miliard korun.

(nov, prvnizpravy.cz, screen: ovm)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif