Doubrava: Co mělo zabíjení v koncertní síni signalizovat?

politika

Emeritní senátor Jaroslav Doubrava v rozhovoru s publicistou Františkem Ročkem se zamýšlel nad souvislosti božího dopuštění v ruském Krasnogorsku.

Doubrava: Co mělo zabíjení v koncertní síni signalizovat?
Jaroslav Doubrava, emeritní senátor
23. března 2024 - 13:15

K rozhovoru došlo po 12. hodině. Druhá část rozhovoru byla doplněna po 20. hodině k dokreslení dalších souvislostí.

Stalo se, že v pátek v Crocus City Hall / «Крокус Сити Холле» (Meždunarodnaja Ulica 20, Krasnogorsk, Centrální federální okruh, Rusko) je koncertní síň (divadlo) v Krasnogorsku na území obchodního centra Crocus poblíž stanice Mjakinino, na okraji Moskvy. Zahynulo zde podle dosavadních zjištění asi přes 150 osob, ale to jsou jenom provizorní informace ze sobotního odpoledne.

V Rusku o tom píší jako nejmonstróznějším teroristickém útoku v dějinách moderního Ruska. Došlo k tomu v pátek večer ve 20.15 hod. Scénář byl klasický: Malá skupina ozbrojenců v maskáčích vtrhla do foyer a poté do přeplněného sálu na začátku koncertu ruské rockové skupiny Piknik. Cílem byli dospělí i děti. Po střelbě ozbrojenci budovu zapálili.


K útoku se přihlásil prý Islámský stát. Ale není to ptákovina? Ptáme se senátora Doubravy.

Doubrava: Kdo se k útoku přihlásil, je zcela nepodstatné. Také je nepodstatné, že již ruské bezpečnostní síly zadrželi více než 10 lidí, včetně údajných 4 atentátníků. Podstatné je, kdo útok zorganizoval. Dnes se za Islámský stát vydává kdejaký blbec. Útok může být objednán doslova kýmkoliv a prostředníci již zajistí, aby k akci vyhecoval nějaké blbečky odkudkoliv. Mohli to být Britové, šmejdi z USA či z Ukrajiny nebo z jiných politických popelnic.

Roček: Mainstremová média s velkou slávou oznámila, že severoamerický Bílý dům oznámil, že "začátkem tohoto měsíce měla americká vláda informace o plánovaném teroristickém útoku v Moskvě - potenciálně zaměřeném na velká shromáždění, včetně koncertů. Washington sdílel tyto informace s ruskými úřady," uvedla mluvčí Národní bezpečnostní rady Adrienne Watsonová. Zdá se mi, že taková varování jsou zcela bezcenná, něco ve smyslu, že může pršet. Zajímavé je, že USA zveřejnily své obavy Američanům pobývajícím v Rusku.

Doubrava:  Svatoušci z USA říkají, že Rusko před něčím varovali. Jak šlechetné varovat někoho bez skutečného varování, ale jenom obecnými žvásty, které teroristy nemohou ohrozit. Dnes, v tzv. informačním věku, všeho se dá dobře využít. Proto se objevuje logicky i hypotéza, že nějací hlupáci, možná i napojení „nějak“ na Islámský stát, jsou náborářskými agenty čert ví koho, vyhecováni k teroristickému útoku v Rusku.
Nejedná se jenom o to, že vraždění bude svedeno na islamisty. V knize „Válka civilizací“, kterou jsem právě dokončil, upozorňuji na sviňské aktivity administrativy USA. Cituji z knihy, co napsal Jan Schneider v článku o dezinformacích (31. 7. 2021, ceskapozice.lidovky.cz), kde upozornil na několik „slavných“ příkladů dezinformací administrativy USA:
  • „1955 - USA zahájily sérii tajných operací v Indonésii, které měly napomáhat politické opozici k podlomení Sukarnovy popularity.
  • 1991 - Propaganda proti Iráku před zahájením operace Pouštní bouře. O vyhazování kuvajtských novorozenců z inkubátorů svědčila kuvajtská žena v televizí přenášeném slyšení OSN o brutalitě irácké okupace. Jak se však později potvrdilo, byla to dcera kuvajtského velvyslance v USA, která celou dobu pobývala v USA…
  • 2003 - Dezinformační kampaň globálního rozměru před agresí do Iráku podpořená americkými zpravodajskými službami. Vyšetřovací komise prezidenta George W. Bushe v roce 2005 poukázala na údajně špatnou analytickou činnost těchto služeb. Tehdejší ministr zahraničí Colin Powell následně glosoval: „Pokud bychom věděli, že se zpravodajské služby mýlily, Irák bychom nenapadli.“…“

Roček: Vůbec bych se nedivil, kdyby USA, možná i ve spolupráci s Velkou Británií nebo Izraelem, vyhecovaly přes prostředníky islamistické sympatizanty k útoku do útoku v Krasnogorsku. Proč asi?

Doubrava: Souhlasím. Dnes největší mediální špínou na světě je Izrael kvůli genocidním útokům na civilisty v oblasti Gazy. Kdyby teď Rusové v rámci odvety zaútočili na nějaké islamisty, část pozornosti arabské veřejnosti by se svezla na Rusko a hnusné islamisty. Tím by Izrael vypadl ze „světla ramp“. Rozumnější hypotéza mě nenapadá.

Roček: Pokud jsou lidé od CIA skutečně kreativní, mohli by také připravit další krok, aby se ukázalo, že to zorganizovali na Ukrajině. Aby tím vyhecovali ruskou administrativu k podobně hloupě brutálním útokům, jaké vede Izrael v oblasti Gazy. Nemyslíte?

Doubrava: Bylo by to logické. K tomu detail z ruských médií: V zadrženém autě byli 4 lidé. Vysokou rychlostí se pohybovali směrem ke státní hranici Ruska s Ukrajinou. Podle dopravních kamer, které jejich rychlost zaznamenávaly, bylo možné určit jejich pohyb. Nedaleko Brjansku byli teroristé zastaveni na mobilním stanovišti. Strhla se přestřelka. Jeden z pasažérů v autě byl zraněn. Zbytek utekl a schoval se v lese, ale byli nakonec chyceni za límec.

Otázkou také je, zda je uvěřitelné, co jeden ze zadržených přiznal, že střílel nevinné lidi za půl milionu rublů. Polovinu slíbené částky dostal na kartu, kterou prý později ztratil. Zbraň mu podle jeho slov poskytli neznámí lidé, s nimiž se kontaktoval pomocí messengeru Telegram. Řekl také, že zákazníci si prý nekladli žádné další podmínky - jen aby přišel na místo a zabil nějaké lidi. Jenže, půl milionu rublů nejsou dnes žádné peníze, snad to může být pětiměsíční plat, ale za tak malou částku riskovat v tak násilné akci? Uvidíme, co z něho skutečně dostanou. A co nakonec z této tragédie vyplave na povrch.   

Roček: O osmé hodině večerní, když se vracíme k tématu, souvislosti masakru v Krasnogorsku dostávají ostřejší kontury, nebo se nám to jen zdá?

Doubrava: Spíše jde o další dohady a jenom drobné doplnění hypotézy, že útok Islámského státu je jenom zakrývacím manévrem. V ruských médiích se vyjadřují oslovení odborníci. Např. podle Pavla Evdokimova, šéfredaktora novin "Spetsnaz Rossii", poradce prezidenta Mezinárodní asociace veteránů protiteroristické jednotky "Alpha", říká, že šlo o ukrajinskou akci a za ukrajinskými tajnými službami jsou tajné služby Západu.

Roček: Proč zadržené komando spěchalo na Ukrajinu? Je to příliš zřejmé a ukazuje to na zákazníka? Nebo to je jenom projev diletantismu? Protože nejbližší bezpečné útočiště bylo na Ukrajině. S Ukrajinou je velmi dlouhá hranice, je tam větší šance přechodu než na hranici s Finskem. Útěk do Běloruska by neznamenal odchod do bezpečí.

Doubrava: - Podle Evdokimova směr Ukrajina byl jediný racionální. Tam podle něho měli zveřejnit videa oznamující "džihád proti Rusům" a odvrátit podezření od svých skutečných zákazníků. Šlo by o série výzev ke svým "bratrům ve víře a snahu vyprovokovat etnický konflikt. V pátek večer se objevily náhodné informace, že do teroristického útoku byli zapojeni nějací ozbrojenci z Ingušska. Tato dezinformace se rychle vytratila. FSB potvrdila, že teroristé měli kontakty na ukrajinské straně. A zbraně, které používali, byly uloženy v předem připravené skrýši. Čili jde jenom o rozvinutí hypotézy, o které jsme hovořili již v poledne.

Roček: Podle dosavadních informací lze tušit, že terorisčata byli tzv. blbečkové. Přijeli v bílém autě, v něm i odjeli a byli v něm i zadrženi. Žádný přestup do jiného vozu, třeba do malé dodávky, která by vezla reálné zboží kamsi směrem k ukrajinské hranici. Nebo mohli zmizet v blízkém konspiračním bytu a auto předtím zapálit a při odchodu od auta změnit oblečení atp.

Doubrava: Ano. Nasedli do bílého Renaultu a rychle zamířili k Brjansku. Jenom blbec jede vysokou rychlostí, aby na sebe upozornil. K jejich bílému autu se vztahuje i jedna téměř smrtonosná příhoda. Do nemocnice přivezli osmiletého chlapce. Má zlomeniny charakteristické pro účastníka automobilové nehody. Chlapec s matkou šel po okraji chodníku. Matka uvedla, že dítě bylo sraženo bílým autem - právě takovým autem  teroristé z Krasnogorsku ujížděli. Ve výpovědi matka uvedla: zdálo se, že se auto záměrně vychýlilo ve vysoké rychlosti jejich směrem.

Roček: Před pár dny jste se vrátil z návštěvy Ruska. Byl jste na Krymu. Jak na to reagují vaši známí v Rusku?

Doubrava: Objevil se hned syndrom 11. září, jako v New Yorku v roce 2001. Čili solidarita s oběťmi a jejich rodinami. Jako v USA i zde na místech, kde můžete v Moskvě darovat krev lidem, o jejichž životy nyní lékaři bojují, jsou dlouhé fronty. Jako tehdy v USA. Lidská solidarita v okamžiku tragédie se projevuje stejně u lidí na celém světě. Z místa tragédie taxikáři odváželi lidi zadarmo. Postiženým, hasičům a policistům lidé z okolních domů nosili jídlo a teplý čaj. Ozvaly se i banky. Např. všechny půjčky Sovcombank u obětí a jejich nejbližších příbuzných, budou odepsány. Podobná iniciativa byla oznámena i v dalších úvěrových institucích. Letecké společnosti dopraví oběti útoku a jejich rodiny do Moskvy a domů zadarmo. K tomu dodávám detail: Obyvatelka Krymu Ljudmila Kiprinová přišla na koncert se svým šestnáctiletým synem Gošou. Jako zázrakem unikli. Opozdili se. Když začalo zabíjení, právě vstupovali do budovy.

Roček: Myslím, že k tomu již není co dodat.

Doubrava: Není. Snad jen malá drobnost, která ještě více podtrhuje tragédii pátečního večera: Když střelba začala, mnoho lidí to hned nepochopilo, nebálo se - mysleli si, že je to součást show. Později, když diváci začali padat, někdo zakřičel a všichni se snažili utéci.


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX






Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif